avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... O societate în insolvență trebuie să-mi achite 5 ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

O societate în insolvență trebuie să-mi achite 5 facturi, aferente unor contracte semnate cu administratorul judiciar. Care e procedura de urmat în caz că refuză plata?

Problema Juridica: am lucrat cu o societate comercială aflată în insolventa are 5 facturi de achitat am contracte semnate de administratorul judiciar am facturi vizate și confirmate de firma respectiva cum pot recupera bani cat mai curând care ar fi procedura? dac va refuza sa faca plata cum le cer falimentul ?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 17:24, 19 Iulie 2018
Trebuie sa urmati procedura insolventei; sa va inscrieti la masa credala, daca mai suteti in termen; in baza facturilor sunteti creditor chirografar; este posibil ca societatea sa aibe si alti creditori, de alt rang ( ipotecari, de exemplu), astfel ca, nu stiu ce prioritate puteti initia. Si daca se ajunge la faliment, banii obtinuti din vanzarea bunurilor societatii acopera creantele in ordinea prioritara; trebuie sa va asigurati ca v-ati inscris la masa credala si ce rang detineti. Daca societatea are datorii mari este posibil sa nu puteti recupera. Se mai poate cere raspunderea patrimoniala a administratorului societatii- adica sa raspunda adminsitratorul cu propriile bunuri, lucru care se admite in anumite conditii.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv. sunteți titularul unei creanțe curente, născute în cursul procedurii si care cf. Legii 85/2014 se plăteste din documentele care reiese (contract, factura). Nu este necesara înscrierea la masa credala. Trebuie sa vă adresați cu o cerere de plata către administratorul judiciar. Și da în funcție de cuantumul creanței și vechime ei puteți cere intrarea în faliment. Cererea se adresează tribunalului sindic.
ATENTIE stimate utilizator, dacâ o întreprindere este în insolventâ judiciar declaratâ ea nu mai are nevoie de administrator judiciar ci de lichidator judiciar (insolventa judiciar declaratâ=faliment).
De aici douâ situatii:
1) Ori vorbim de o întreprindere în functionare dar cu functionare sub control judiciar exersat de câtre un administrator judiciar numit de câtre o instantâ, ori;
2) Întreprinderea în cauzâ este deja în faliment (insolventa judiciar declaratâ) si deci interlocutorul dvs este un lichidator judiciar.
Deci cazul n° 1, aveti tot interesul sâ faceti o cerere oficialâ (scrisoare recomandatâ cu CR) de platâ adresatâ adminstratorului pentru plata creantelor conform contractelor semnate si facturilor acceptate.
Acesta la rândul lui are tot interesul sâ dispunâ plata creantelor pentru ca mandatul sâu judiciar sâ poatâ continua.
Dna Constantin v-a indicat legea care reglementeazâ functionarea unei întreprinderi sub control judiciar.
În al 2lea caz ori:
2A) trebuie sâ vâ înscrieti în masa credalâ cerând lichidatorului judiciar înscrierea creantelor dvs ca prioritare (pt câ administratorul judiciar nu si-a executat corect mandatul).
2B) ori interlocutorul dvs este lichidatorul judiciar, deci dvs lucrati direct pt el si el are obligatia sâ vâ plâteascâ.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Creantele nascute in timpul procedurii sunt creante curente si se achita cu prioritate conform documentelor din care rezulta.
Pentru aceasta puteti adresa o cerere administratorului judiciar.
In situatia in care administratorul judiciar va refuza plata neintemeiat aveti doua optiuni.

1. Fie formulati o contestatie impotriva masurilor luate de administratorul judiciar adresata judecatorului sindic.

2. Fie puteti solicita trecerea la faliment.

Oricare dintre cererile de mai sus se timbreaza cu 200 lei. Taxa de timbru se plateste la directia de impozite si taxe locale unde are sediul societatea care formuleaza contestatia.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
GRINSOLV IPURL, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Ma inscriu sau nu la masa credala? onicacristina onicacristina Un amic a intrat cu societatea in insolventa , ca sa il ajut am negociat cu creditorii si prin cesiune ce creanta i-am cumparat toate creantele.In acest moment ... (vezi toată discuția)
Facturi emise ulterior deschiderii procedurii prevazute de legea 865/2006 dyana33 dyana33 Buna ziua! Am depus o cerere de inscriere la masa credala a unui debitor aflat in insolventa si desi am specificat ca facturile erau emise ulterior ... (vezi toată discuția)