Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: doua persoane, sot-sotie in varsta de cca 75 ani, pot face testament, unul in favoarea altuia ?, in sensul ca la decesul primului, averea acestuia sa ramana celui ramas in viata. Conteaza ca au un copil ? Multumesc :)
1. Din punct de vedere juridic, parintii isi pot institui, reciproc, in calitate de coproprietari ("tata pentru mama", cat si 'mama pentru tata"), urmatoarele clauze:
1.A. Clauza de uzufruct viager asupra intregului imobil (nu doar pentru cota parte ce-i revine fiecaruia);
1.B. Clauza de interdictie de vanzare si grevare/ipotecare asupra intregului imobil (nu doar pentru cota parte ce-i revine fiecaruia).
Din cele ce le-ati prezentat nu rezulta faptul ca imobilul ar fi fost partajat intre cei doi soti (este in stare de indiviziune).
2. Desigur, aceste acte se incheie DOAR in prezenta si DOAR cu autentificarea inscrisurilor de catre un notar public si se mentioneaza/inscriu (obligatoriu) in cartea funciara a imobilului aflat in proprietate comuna (in stare de indiviziune).
De problema inscrierii in cartea funciara se poate ocupa respectivul notar public
3. Practic:
- In cazul decesului unuia dintre parinti cat si al unei dezbateri succesorale, coproprietar va fi si copilul. Doar scriptic.
- In concret, copilul va fi coproprietar, in cartea funciara, dar neavand capacitatea de a evacua sotul supravietuitor (pe durata vietii acestuia) si nici capacitatea de a vinde/ipoteca cota parte mostenita ca urmare a decesului unuia dintre parinti.
- Copilul va putea intra in depline drepturi asupra proprietatii imobile doar dupa decesul ambilor parinti, caz in care va putea radia din cartea funciara cele doua clauze instituite (in baza prezentarii certificatelor de deces ale ambilor parinti), desigur, tot la biroul unui notar public.
Declaratiile notariale ale celor doi soti cat si inscrierea acestora in cartea funciara, nu implica mari costuri.