avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o persoană cu dizabilitate mintală. Va răspunde pentru faptă?

Buna ziua si sper sa ma puteti ajuta. In urma cu cateva luni mi-au fost furate bunuri din locuinta.Faptasul pentru a scapa a depus la politie dovada ca primeste indemnizatie permanenta de persoana cu hanticap mental.Aceasta indemnizatie este obtinuta pe spaga el fiind perfect sanatos.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca exista in lege si sa-mi spuneti in ce lege, ceva legat de faptul ca persoanele cu hanticap raspund pentru faptele lor.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 10:41, 2 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Chiar daca persoana in cauza a depus anumite acte medicale din care rezulta problemele de sanatate, acest fapt nu il absolva de raspundere penala, decat in situatia in care se dovedeste stiintific, in baza unui raport de expetiza medico-legala din care reiese ca inculpatul (faptasul) la data savarsirii faptei a actionat fara discernamant.
Codul penal prevede anumite cauze de neimputabilitate care nu antreneaza raspunderea penala, printre care si iresponsabilitatea.
Iresponsabilitatea vizeaza starea de incapacitate psihica a unei persoane, care intelectiv nu-si poate da seama de sensul, de valoarea ori de urmarile actiunilor sau inactiunilor sale, iar volitiv nu-si poate determina si dirija in mod normal vointa in raport cu propriile sale fapte, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.
In baza actelor medicale depuse la dosar, medicii de specialitate trebuie sa stabileasca daca in perioada comiterii faptei, respectiv la data savarsirii furtului, inculpatul a fost sau nu a fost apt sa isi dea seama de fapta sa si drept urmare, starea de incapacitate psihica a existat in toata aceasta perioada.
Daca iresponsabilitatea inculpatului se constata in baza unui raport de expertiza medico-legala psihiatrica, aceasta va inlatura caracterul penal al faptei savarsite si implicit va inlatura si raspunderea penala.
Sa inteleg ca in speta Dvs. s-a dat vreo solutie de clasare?
O zi frumoasa!
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Nu s-a dat inca solutie de clasare, este inca la politie in cercetare, dar domnul politist mi-a spus sa nu-mi fac sperante ca poate raspunde pentru fapta (nu ma intereseaza sa fie condamnat dar macar sa-mi recuperez o parte din bani) deoarece a depus la dosar o dovada de pensionare permanenta pentru probleme psihice.
As vrea sa depun ceva in scris la dosar si sa pot indica exact acest lucru.
Multumesc inca o data pentru promtitudine si amabilitate!
O zi cat mai placuta!
Sa va constituiti parte civila si sa precizati cuantumul sumei de bani sustrase si sa solicitati si dobanda legala. O zi placuta!
Multumesc inca o data!

Ar fi interesant de stiut dacâ persoana cu handicap mental este sub tutelâ, curatelâ, etc... .
Dacâ este handicapat mental cum trâieste, cine se ocupâ de el?

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un dosar de distrugere ContSters360604 ContSters360604 Buna ziua ! Vreau sa va explic intai speta cu care ma confrunt. Astazi mi-am gasit masina zgaraiata pe toata partea dreapta, autoturism proprietate personala, ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre curator si reprezentant legal al unui adult cu handicap grav? animarsrl animarsrl Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie daca reprezentantul legal al unui adult cu handicap grav este tot una cu notiunea de curator al adultului cu handicap ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)