avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este diferenta dintre curator si reprezentant ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este diferenta dintre curator si reprezentant legal al unui adult cu handicap grav?

Buna ziua,
va rog sa mi spuneti si mie daca reprezentantul legal al unui adult cu handicap grav este tot una cu notiunea de curator al adultului cu handicap grav?
Daca nu, atunci exemplificati cine poate fi reprezentant legal al unui adult cu handicap grav ? Daca persoana cu handicap grav nu prezinta discernamant conform unui certificat de expertiza medico legala psihiatrica, atunci curatorul sau reprezentantul sau legal este cel in masura sa -l reprezinte in fata autoritatilor si sa i ridice drepturile banesti. Dispozitia privind plata drepturilor banesti pentru cine se emite....pentru curator, reprezentant legal.....sau pe numele persoanei cu handicap grav ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 21:47, 21 Octombrie 2011
Reprezentantul legal al adultului cu handicap grav, fara discernamant, va fi tutorele sau (va fi pus sub interdictie prin intermendiu instantei de judecata). Nu se numeste curator pentru o persoana fara discernamant.
In momentul in care din expertiza IML reiese ca o persoana nu mai are discernamant, instanta instituie intai curatela iar apoi punerea sub interdictie, respectiv tutela. In baza hotararii judecatoresti primarul localitatii, unde are interzisul domiciliul, numeste prin dispozitie tutorele. Tutorele este obligat sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de numirea tutorelui. Dispozitia pentru acordarea prestatiilor sociale, pe care le primeste persoana cu handicap, se va emite pe numele tutorelui pentru ca interzisul nu mai are dreptul de a ridica acei bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Curatelă, interdicție și/sau tutelă? care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie? andra1299 andra1299 Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Tutore bolnav alzheimer bibliopod bibliopod As dori sa stiu cum este reprezentat cel pus sub interdictie la proces daca este imobilizat si nu are discernamant fiind bolnav Alzheimer in stare grava. Mai ... (vezi toată discuția)