avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o persoană cu dizabilitate mintală. Va răspunde pentru faptă?

Buna ziua si sper sa ma puteti ajuta. In urma cu cateva luni mi-au fost furate bunuri din locuinta.Faptasul pentru a scapa a depus la politie dovada ca primeste indemnizatie permanenta de persoana cu hanticap mental.Aceasta indemnizatie este obtinuta pe spaga el fiind perfect sanatos.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca exista in lege si sa-mi spuneti in ce lege, ceva legat de faptul ca persoanele cu hanticap raspund pentru faptele lor.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 10:41, 2 August 2018
Buna ziua, are hanticap de grad 3 in acte, din cate am citit cel mai usor. Nu stiu exact afectiunea precizata in acte.El este perfect sanatos in realitate.
Nu este pus sub tutela si nici curatela. In provincie este mult mai usor sa obtii un astfel de certificat.
Am solicitat politiei efectuarea unei expertiza medico - legala psihiatrica.

Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2018
michil, utilizator
Cred ca va pierdeti timpul, expertiza psihiatrica este irelevanta. Daca nu a fost pus inca sub curatela, puteti cere punerea sa sub curatela si pentru daune sa fiti compensat de curator, din averea/veniturile celui pus sub curatela, desigur.
Dacă se dă ordonanță de clasare, este incident Art.315 (alin.2, lit.e) din CPP.
Suspectul/inculpatul poate să ceară continuarea procesului penal în baza Art.18 din CPP, însă este puțin probabil, dat fiind faptul că nevinovăția invocată de el este relativă, nu absolută. Se pot lua măsurile de siguranță prevăzute de Art.108 din Codul Penal, întrucât a depus la dosar actul de handicapat, dar procesul penal se poate prelungi, în cazul în care o altă persoană a depus acel act la dosar.

Codul de Procedură enală, Art.315
....
(2) Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
....
e) sesizarea instanţei competente potrivit dispoziţiilor legii speciale în materia sănătăţii mintale, în vederea dispunerii internării nevoluntare;
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Zebedeu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un dosar de distrugere ContSters360604 ContSters360604 Buna ziua ! Vreau sa va explic intai speta cu care ma confrunt. Astazi mi-am gasit masina zgaraiata pe toata partea dreapta, autoturism proprietate personala, ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre curator si reprezentant legal al unui adult cu handicap grav? animarsrl animarsrl Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie daca reprezentantul legal al unui adult cu handicap grav este tot una cu notiunea de curator al adultului cu handicap ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)