avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere ptr pensionar si cu C.I.M
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere ptr pensionar si cu C.I.M

Sunt pensionar la limita de varsta si am si un C.I.M. de 4 ore. Am dreptul la deducerea de 510 lei din venitul baza de calcul in cadrul C.I.M ? In codul fiscal spune ca DA , dar contabilul nu vrea sa aplice acea deducere spunand ca sunt pensionar.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: georgeiuly , utilizator 10:00, 2 August 2018
Asa cum am mai aratat, pensionarul care realieaza si venituri din salarii cumuleaza aceste venituri cu pensia, rezultand, poate, venituri lunare care depasesc suma de 3600 lei. Tot la art. 77, daca studiati pana la capat articolul apare aceasta sintagma: venituri lunare. Pe acelasi CNP, la ANAF figureaza venituri lunare obtinute din pensii, din salarii si din altele, posibil. In concluzie, la un moment dat contribuabilul se poate trezi cu niste rectificari, ori la impozitul pe veniturile din salarii, ori la impozitul pe veniturile realizate din pensii.
Aceasta este opinia si interpretarea mea. Va rog sa analizati cu atentie situatia, astfel incat sa aplicam si principiul prudentei. Poate ca nu se va intampla scenariul apocaliptic, dar daca se intampla??
In concluzie este mai bine sa platesti impozit la tot venitul sau sa aplici deducere si ulterior sa astepti ANAF-ul .?
Cam asa ceva. Ne referim doar la veniturile din salarii. Cum acum statul are o mare foame de bani, s-ar putea sa verifice inclusiv acest aspect.
In art 77 pct 2 se specifica :
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc potrivit următorului tabel:/quot]
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
georgeiuly, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala cim cu timp partial sandr_ela sandr_ela Buna ziua, Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale? Multumesc (vezi toată discuția)
Contributii salariat pensionar Ank27 Ank27 In cazul salariatului pensionat pentru limita de varsta,cu salariu mai mic de 1000ron se acorda deducerea personala sau nu?.In principiu stiam ca pensionarii ... (vezi toată discuția)
Deducere salariu nushu nushu Angajatorul are dreptul sa imi refuze deducerea salariului? Am un copil iar sotia este in concediu postnatal. Daca nu, atunci ce pot sa fac. Multumesc, Eugen (vezi toată discuția)