avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme legate de cesionare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme legate de cesionare

Este vorba despre un magazin, ieri am fost la registrul comertului impreuna cu persoana caruia i_am cesionat magazinul, am semnat actele, am inteles ca azi o sa le vizeze un judecator dar actele abia saptamana viitoare vor fi gata, am vandut cu tot cu firma, stoc de marfa, mobilier, tot.Intrebarile mele sunt odata semnate actele persoana respectiva se mai poate razgandi?Eu am fost pe punctul sa inchid magazinul au ramas restante la furnizori, marfa exista urma sa fac retur,eu odata cesioant magazinul mai raspund pentru restantele de la furnizori? Magazinul deja este predat, ar fi trebuit sa facem inventar sau ceva de genul?Noi in afara de actele pe care le_am semnat la registrul comertului nu am mai facut nimic.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 08:52, 9 Noiembrie 2009
Teoretic ar fi trebuit sa faceti un inventar total cu active si pasive, un bilant pe care trebuia sa il ceara chiar cumparatorul. Daca a preluat firma asa cum era banuiesc ca oricum ati avut niste discutii inainte si era cat de cat informat cu ce restante mai are. Daca va constata ca a fost inselat se poate intoarce impotriva dvs pentru inselaciune. Depinde care a fost pretul cesiunii, fata de valoarea restantelor.
Pana la inselaciune ca fapta penala (art.215 C.pen.), care pentru a intruni elementele constitutive ale faptei si mai ales pt. a putea fi probate este destul de greu, riscati sa se ceara anularea contractului incheiat pentru dol, ca viciu de consimtamant la incheierea conventiei . Aceasta numai daca nu ati prezentat, in mod suficient de clar si cu intentie dolosiva, aspectele reale ale afacerii.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters36411, utilizator
Incheiati un proces-verbal de predare-primire gestiune, acte contabile, contracte etc., in doua exemplare.Este spre binele ambelor parti.
Daca cel care a preluat societatea are cunostinta despre starea de fapt si de drept a societatii (inclusiv existenta restantelor la furnizori), nu cred ca se va razgandi.
Pana la urma, contractul este legea partilor, nu?
Actul de cesiune odata semnat isi va produce efectele intre parti.
Doar prin comun acord puteti rezolva situatia.
Nu merge cu razganditul cand e vorba de acte juridice.

avocat Claudiu Lascoschi
anaioana a scris:
Este vorba despre un magazin, ieri am fost la registrul comertului impreuna cu persoana caruia i_am cesionat magazinul, am semnat actele ....Eu am fost pe punctul sa inchid magazinul au ramas restante la furnizori, marfa exista urma sa fac retur,eu odata cesioant magazinul mai raspund pentru restantele de la furnizori?
Magazinul deja este predat, ar fi trebuit sa facem inventar sau ceva de genul?Noi in afara de actele pe care le_am semnat la registrul comertului nu am mai facut nimic.

Buna ziua,
Din expunerea Dvs. rezulta ca exista probleme in legatura cu marfurile si furnizorii (retururi, restante, etc.)
Este de bun-simt (managerial) si este prevazut si in Legea Contabilitatii, ca la transferul dreptului de proprietate asupra firmei (magazinului) sa fi efectuat, in comun cu cel ce a cumparat afacerea:
- un control de fond asupra gestiunilor;
- un inventar faptic si contabil al gestiunilor, pe baza NIR si situatii livrari;
- o situatie a marfurilor ce trebuie returnate;
- un inventar al facturilor (primite, platite, in evidenta, etc.);
Fara aceste documente, in viitor pot aparea divergente cu noul proprietar, care poate refuza sa raspunda pentru perioada in care Dvs. ati condus firma.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov

Alte discuții în legătură

Cesionare srl anda2000 anda2000 am un magazin alimentar pe care vreau sa-l dau cu tot cu stoc marfa,srl,etc,am inteles ca toate actele se depun la orc,dar am o problema cu punctul de ... (vezi toată discuția)
Puteti sa ma ajutati?????? globaljobexperience globaljobexperience Buna ziua. Numele meu este Man Marcel si v-as fi recunoscator daca ati putea sa imi raspundeti la cateva intrebari. Am fost citat in calitate de invinuit ... (vezi toată discuția)
Responsabilitati in cesiunea unei firme gigi66 gigi66 Am cesionat 100% partile sociale a unui SRLcu activitate 1,5 ani ,fara datorii la stat sau altundeva,societatea nu a fost pe profit in acest timp,deoarece ... (vezi toată discuția)