avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog?!
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog?!

Am primit o amenda de la cnadnr ptr rovinieta, la o masina vanduta acum 4 luni. Ma puteti invata, va rog, ce sa scriu in cererea de contestare(sau cum se numeste)? Vreau sa fac contestare la procesul verbal cu amenda si nu stiu ce sa scriu acolo si nici cate exemplare sa fac. Daca stiti vreun site de unde pot lua o cerere tip dupa care sa ma orientez, v-as fi profund recunoscator! Din pacate nu-mi permit un avocat care sa ma indrume. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: cosminwon , utilizator 22:10, 19 Iulie 2018
Buna seara,
in primul rand, pt a demonstra ca ati instrainat masina, va trebuie actele doveditoare- pv ul de vanzare cumparare, adeverinta de la taxe si impozite ca ati sters-o de pe rolul dvs.
ca si actiune, bu este greu de conceput. Va trimit un draft
JUDECATORIA SECTOR 1 BUCURESTI



DOAMNA/DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul...................., CNP. .... domiciliat in ........................................, in calitate de petent,

In contradictoriu cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA-Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica, avand sediul in B dul Iuliu Maniu, nr. 401 A, sector 6, Bucuresti,

In temeiul art. 31 din OG nr. 2/2001, actualizată, privind regimul juridic al contravenţiilor,

Formulez

PLANGERE CONTRAVENTIONALA

Impotriva Procesului Verbal de Constatare a Contraventiei, seria ...., nr. ......../................intocmit de agent constatator....................... angajat al CNADR SA-CESTRIN, cu autorizatia de control nr. 8.0.538,
Pentru ca, prin hotarea pe care o veti pronunta sa dispuneti:
• admiterea plangerii contraventionale,
• anularea Procesului Verbal de Constatare a Contraventiei, seria ......., nr................. intocmit de agent constatator....................., prin care, subsemnatul, am fost sanctionat contraventional cu suma de ................ lei,
• restituirea taxei de timbru judiciar.

In fapt,

La data de .................... am primit prin posta de la CNADR procesul verbal de contraventie seria ....., nr. ................. prin care am fost sanctionat contraventional, pe motiv ca in data de ................., am circulat pe drumurile publice cu autoturismul avand numar de inmatriculare .................., fara a detine rovinieta valabila.
Invederez ca in data de .................... am instrainat autoturismul marca ...................... cu numar de inmatriculare ........................ nr de identificare.................................; autorurimul a fost vandut cumparatoarei ..........................., domiciliata in..............................astfel ca, atat la data constatarii contraventiei, cat si la data intocminrii procesului verbal autoturismul nu imi mai apartinea si, in concluzie, nu era posibil sa ma aflu la volanul masinii la acea data.

In sustinerea celor precizate va rog sa aveti in vedere si Decizia nr. 4/2018 a ICCJ, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388, care stabileste ca:. „(...) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”.
Pentru a evita pe viitor interpretările diferite pe această problemă, ICCJ a decis că noul deținător este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, dacă se dovedește schimbarea de proprietar.
„Așadar, în cazul în care dreptul de proprietate asupra vehiculului a fost transmis anterior datei săvârșirii contravenției, printr-un înscris sub semnătură privată, înscrisul face dovada până la proba contrară (...) și este opozabil altor persoane decât celor care l-au întocmit, din ziua în care data înscrisului a devenit certă (...)”, scrie în decizia ICCJ.

Contractul de vanzare cumparare a fost inscris in evidentele fiscale ale mun. .........., dupa cum reiese din inscrisul depus la dosarul cauzei ( proces verbal de scoatere din evidenta mijloace de transport, din data de ................), inscris in temeiul caruia a fost radiat autovehicolul de pe numele subsemnatului. Ulterior, prin inscrierea contractului in evidentele mun. .............. Impozite si Taxe Locale, inscrisul sub semnatura privata a dobandit data certa.
Insa, este posibil ca noua proprietara, in speta, cumparatoarea sa nu fi urmat procedura in vederea inmatricularii autoturismului achizitionat pe numele sau, in conformitate cu dispozitiile art. 11, alin.4 din OUG nr. 195/2000, astfel ca, in baza de date a MAI , subsemantul sa apar ca proprietar a autoturismului cu care a fost savarsita contraventia. In consecinta, parata a intocmit procesul verbal de contraventie pe numele subsemnatului si i-a aplicat acestuia sanctiunea contraventionala retinand ca era proprietarul autovehicolului.

Raportat la cele aratate, consideram ca sanctionarea petentului pentru savarsirea contraventiei constand in aceea ca, la data de ........................ a circulat pe drumurile publice cu autoturismul avand numar de inmatriculare................... fara a detine rovinieta valabila, este netemeinica, deoarece nu petentul era proprietarul autoturismului la acea data.
Este adevarat ca in baza art. 7 si art.1 alin.1 lit b din OG nr. 15/2002 persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare al autovehicolului , fie ca este proprietar sau utilizator , este cea obligata sa achite tariful de utilizare si contravaloarea rovinietei, insa aceste dispozitii legale sunt menite doar sa faciliteze sarcina agentilor constatatori competenti sa constate si sa sanctioneze contraventii, conform prevederior OH nr.15/2002, de a stabili cine este persoana care datoreaza plata amenzii contraventionale pentru neindeplinirea obligatiei legale. Astfel, este instituita prezumtia ca persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare este contravenient, insa, aceasta prezumtie poate fi rasturnata pe calea unei plangeri contraventionale, ca cea din prezenta cauza.
Pe cale de consecinta, odata ce am facut dovada ca autoturimul pentru care am fost sanctionat contraventional nu se mai afla in proprietatea mea la data constatarii contraventiei, apare evidenta intocmirea netemeinica a procesului verbal de contraventie.
Astfel, consider ca ar fi inechitabil sa se impuna obligatia de a suporta sanctiuni contraventionale unei persoane care a vandut autoturismul , doar pentru faptul ca persoana cumparatoare nu a inteles sa isi respecte obligatia de a inmatricula acel autoturism pe numele sau.


In drept, intemeiem actiunea pe dispozitiile art. 31 si următoarele din OG 2/2001, art. 8 din OG 15/2002, art. 148, art. 192, art. 194 si urm. din Codul de Procedura Civila.
In probatoriu solicit administrarea probei cu inscrisuri.
In temeiul art. 223, alin.3 CPC, solicitam judecarea cauzei chiar si in lipsa.


Data

Nume, prenume


Doamnei/Domnului Presedinte al Judecatoriei .........................

Succes!

Va multumesc ptr ajutor! Din pacate, mai mult ca sigur nu voi avea castig de cauza ptr. ca am citit cu atentie procesul verbal si masina a fost surprinsa de catre camerele ptr roviniete in aceeasi zi in care am vandut-o, la ora 22.30. Masina a fost vanduta pe 29-03-2018 dimineata si camera l-a luat in aceeasi zi, dar la ora 22. 30. Procesul verbal a fost emis pe 03-07-2018 si mi-a ajuns pe 18-07-2018.Daca ar fi fost macar a2a zi de la vanzare mai era ceva, dar asa... Ma duc si platesc amenda in cele 48 de ore si asta este. Macar am rezolvat la serviciul inmatriculari, ca viitoarele amenzi sa se duca la el. Poate in urmatoarele 30 de zile pana modifica politia in sistem, nu mai ia vreo amenda. O seara placuta in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovineta, masina vanduta cu contract de vanzare - cumparare. crissbog11 crissbog11 Buna ziua Am primit o amenda pentru rovineta desi masina am vanduto si am scazuto de la financiar, nu si de la politie. Am dat in judecata CNADNR . ... (vezi toată discuția)
Contestare pvcc rovinieta danutzzul danutzzul Buna ziua, Problema mea este putin mai atipica fata de cele prezentate pana acum de alti utilizatori ai acestui forum. Am primit pana acum 3 PVCC emise de ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta Adrian_P Adrian_P Buna seara. Acum, inainte de Mos Nicolae, am primit si eu un cadou in avans. Un plic de la CNADNR - Proces Verbal de constatare a contraventiei. Motiv: \"a ... (vezi toată discuția)