avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cât pot să-i cer eu, fără exagerări, unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cât pot să-i cer eu, fără exagerări, unui proprietar care vrea să se racordeze la țeava de gaz plătită de mine?

Bună ziua!
Dacă in 2007,ridicarea conductei de gaze până la et 7(la bloc)m-a costat 4800 ron (între timp nu s-a mai racordat nimeni)cât pot să-i cer eu,fără exagerari, unui actual pretendent,pentru a se racorda la et 4,la teava mea?
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gigiz , utilizator 22:06, 24 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vad lucrurile asa:.
Costurile ptr. racordarea abonatului nu are legatura cu costurile ptr. coloana de gaze principala. Lucrarile de racordare de la coloana principala si pana in casa omului este o cu totul alta chestiune ca nu are legatura cu coloana principala.
Suma de 4800 lei s-a platit strict ptr. coloana principala. Prin urmare costurile ptr. racordarea vecinului din 2018 nu trebuie sa se ia in calcul in aceasta ecuatie asa cum nu trebuie sa se ia in calcul costurile ptr. racordarea vecinului din 2007
Deci tot calculul de mai sus... cade.

Procedura:
Costuri coloana principala = 4800 lei platiti de abonat 2007
Urmatorul abonat (abonat 2018) teoretic plateste tot 4800 lei care se imparte celor doi abonati existenti. Cu alte cuvinte abonatul 2007 recupereaza 2400 lei
Deci cei doi abonati au platit cate 2400 lei fiecare.
Presupunem ca apare inca un abonat ( zicem noi abonat 2019)
Acesta va plati cat au platit primii doi adica 2400 lei
Aceasta suma se inparte celor 3 abolat (2007. 2018 si 2018)
2400 : 3 = 800 lei ptr. fiecare
Deci cei trei abonati au platit cate 800 lei fiecare.
Urmatoru va plati 800 lei care se vor impartii la cei 4 abonat.
Schema asta se va aplica pana cand se vor racorda la coloana de gaze toti proprietari sau cati se vor racorda pana la urma.
In felul acesta veti vedea ca in final costurile ptr. coloana de gaze vor ajunge la sume foarte mici. Adica atat cat ar fi costat daca toti proprietarii ar fi contribuit la costul coloanei inca din 2007

Mai judecati si dvs si vedeti care varianta este cea corecta.
Acum, daca se doreste a se lua in calcul si inflatia.... asta este altceva. Se va calcula de fiecare data atunci cand apare un nou abonat dar va fi mai complicat de calculat ptr. ca trebuie sa se aiba in vedere nomentul cand apare noul abonat.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
gigiz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi se pare corecta abordarea @gigiz, din acest motiv l-am articulat cu "+", insa trebuie sa tineti cont de un argument f. important; atunci cand ati tras teava s-a intocmit un proiect. Un element f. important al proiectului este cantitatea de gaze naturale necesara, functie de care se dimensioneaza grosimea tevii.
Daca ma intelegeti: una este sa se proiecteze o teva pentru a alimenta 1 consumator si alta va rezulta dimensiunea tevii pentru n consumatori, apoi inca o conditie importanta: cate focuri are omul in casa? Daca consuma numai pentru masina de gatit, va fi necesara o anumita cantitate, daca are si centrala termica, altul va fi necesarul de gaze naturale.
Cu respect,
Domnule Adam Grecu,
va multumesc pentru "+".
In alta ordine de idei, da, aveti dreptate cu privire la dimensionarea coloanei. Eu nu stiu cum se procedeaza prin alte parti dar am retinut cum s-a procedat la noi unde sunt 10 etaje. Aici s-a proiectat coloana ptr. toate cele 54 apt. cate sunt pe scara chit ca initial am fost doar 20 de amatori. Ulterior au mai venit si altii dar nu s-a mai facut nicio reproiectare la coloana ci pur si simplu doar s-au "intepat" in ea. Acum daca in alta parte se procedeaza altfel ..... da, apar cheltuieli suplimentare. Din acest punct de vedere aveti dreptate.
Cu acelasi respect!
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
gigiz, utilizator
D-le gigiz d-ta n-ai citit ce-am spus eu in final;teava mea nu e e principală,ci racordul meu(asa cum dacă as fi la curte aceasta ar fi din stradă in casa)străpungând 6 plansee ale etajelor scarii comune de serviciu ca să ajungă la et 7.Celalalt consumator are si el teava lui cu proiectul lui cu traseul lui in care datorita faptului că e canadian. nu locuieste in Romănia ,e greu pentru actualul doritor să ia legătura cu el.Nu e înțepat in teava mea asa că nu are de ce să se imparta cei 4800 la 2;Blocul nu are incălzire centralizată ,ci retea proprie de tevi construite in 1935 si care mergeau prin pereti de la centrala proprie a blocului alimentata de gaze la bucătariiSingurele țevi aparente sunt ale noastre cei 2 cu centrale proprii de apartament
Carmen Bodeanu
mii de scuze, clar ca nu am fost suficient de atent.
In cazul acesta trebuie luata in calcul foarte serior postarea domnului Adam Grecu (referitor la dimensionarea tevilor)
Pentru sistemul de calcul privind recuperarea cheltuielilor deja nu ma mai pronunt ptr. ca nu-mi dau seama de schema de racordare. Nu imi dau seama de unde vrea noul pretendent sa se racordeze. Dar ca idee dvs. cum v-ati gandit sa procedati ?
Toate bune si inca o data ... scuze.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Conectare ct la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 buna ziua, ... sharpwhite sharpwhite Conectare CT la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 Buna ziua, Va rog sa ma ma lamuriti in urmatoarea problema. Acum cca. 2 ani in urma, un vecin de la ... (vezi toată discuția)
Racordare teava de gaz - cota parte nklara nklara Buna ziua, rog persoanele care sunt in cunostinta de cauza sa imi explice cum se calculeaza partea ce imi revine din investitia cu tevile comune din scara ... (vezi toată discuția)