avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general OUG 74/2018 privind fondul de mediu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

OUG 74/2018 privind fondul de mediu

Buna Ziua.Va rog sa imi explicati schimbarile majore care au intervenit prin aprobarea OUG 74/2108 la legea 249/2015 privind gestionarea deseurilor de ambalaf
Cel mai recent răspuns: anapongo , utilizator 11:46, 25 Iulie 2018
Buna dimineata,
Principalele schimbari, o interpretare personala:
- garantia pe ambalajul rimar reutilizabil (0.5 lei/ambalaj)
- cresterea obiectivelor de valorificare incepand cu 1.01.2019 (oiectiv global 65%
- limitarea posibilitatii de realizare in mod individual a obiectivelor. Nu se mai pot realiza obiectiveleprin coectori sau cu deseuri achizitionate de la terti (generatori). Nu este clar daca se iau in considerare deseurile rovenite din activitatea proprie. Probabil se va reglementa prin metodologia de aplicare care ar trebuie sa fie publicata in termen de 120 de zile.
- se impun conditii de autorizare a OTR-urilor - constituite in SA, cu actionari obligatoriu din randul producatorilor/importatorilor, care au introdus pe piata in anul anterior celui pentru care se solicita autorizarea minim 10.000 tone ambalaje, OTR-urile trebuie sa gestioneze prin portofoliul de clienti minim 10.000 tone in anul pentru care se solicta autorizarea si sa cosntituie o garantie de 2.000.000 ei in contul AFM, garantie care va asigura plata contributiei in cazul in care OTR-ul nu isi va ideplini obiectivele. De asemenea se cosntituie obligatia OTR-urilor de a accepta in sistemul de gestionare a ambalajelor toti clientii care solicita acest lucru, indiferent de tipul si cantitatea de ambalaj supusa contractarii. Conform noilor conditii de autorizare este posibil ca la 1.01.2019 numarul de OTR-uri sa se diminueze masiv, in momentul de fata cred ca doar 2 organizatii de transfer indeplinesc conditiile impuse.
- se reglementeaza modul de stabilire a tarifelor de gestionare a deseurilor de ambalaje - tarifele se vor stabili in functie de costurile medii de colectare, sortare, depozitare temporara si valorificare. Stabilireatarifelor medii intra in sarcina autoritatior de mediu, a autoritatilor locale prin contractele de delegare a serviciilor de salubrizare. Tarifele praticate de OTR vor fi diferite pe fluxuri de provenienta a deseurilor - din mediul industrial/comert si de la populatie (operarea sistemelor de colectare separata)
- impune producatorilor raportarea ambalajelor pe material (carton/plastic/sticla/metal/emn) si pe tip (primar, secundar, de transport)
- revine autoritatilor locale obligatia de a implementa sistemele de colectare separata in aria administrativa, de delegare a contratelor de operare a acestor sisteme, de stabilire a criteriilor de performanta in caietele de sarcini
Acestea sunt cele mai importante modificari aduse prin noua ordonanta. Modul cum se vor implementa noile obligatii, atat la nivelul autoritatilor locale cat si in modelul de business al producatorilor, ramane de vazut.
Multumesc foarte mult.Imi este de mare ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colectare deseuri reciclabile???? alina.chivu alina.chivu In sect 6 au venit reprezentanti ai primariei care pretind obligativitatea incheierii unui contract de colectare deseuri reciclabile incheiat cu o firma de ... (vezi toată discuția)
Vanzare componente metalice jacquelline jacquelline Buna ziua! Am urmatoarea speta: o societate A cumpara componente metalice pe care le prelucreaza si le valorifica ulterior sub forma de fier vechi unui ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu pentru deseuri din ambalaje loremaria loremaria Suntem o firma care comercializam materiale de constructii si am vrut sa stim daca trebuie sa platim o taxa de mediu pentru deseurile din ambalaje sau putem sa ... (vezi toată discuția)