Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Buna Ziua.Va rog sa imi explicati schimbarile majore care au intervenit prin aprobarea OUG 74/2108 la legea 249/2015 privind gestionarea deseurilor de ambalaf
Buna dimineata,
Principalele schimbari, o interpretare personala:
- garantia pe ambalajul rimar reutilizabil (0.5 lei/ambalaj)
- cresterea obiectivelor de valorificare incepand cu 1.01.2019 (oiectiv global 65%
- limitarea posibilitatii de realizare in mod individual a obiectivelor. Nu se mai pot realiza obiectiveleprin coectori sau cu deseuri achizitionate de la terti (generatori). Nu este clar daca se iau in considerare deseurile rovenite din activitatea proprie. Probabil se va reglementa prin metodologia de aplicare care ar trebuie sa fie publicata in termen de 120 de zile.
- se impun conditii de autorizare a OTR-urilor - constituite in SA, cu actionari obligatoriu din randul producatorilor/importatorilor, care au introdus pe piata in anul anterior celui pentru care se solicita autorizarea minim 10.000 tone ambalaje, OTR-urile trebuie sa gestioneze prin portofoliul de clienti minim 10.000 tone in anul pentru care se solicta autorizarea si sa cosntituie o garantie de 2.000.000 ei in contul AFM, garantie care va asigura plata contributiei in cazul in care OTR-ul nu isi va ideplini obiectivele. De asemenea se cosntituie obligatia OTR-urilor de a accepta in sistemul de gestionare a ambalajelor toti clientii care solicita acest lucru, indiferent de tipul si cantitatea de ambalaj supusa contractarii. Conform noilor conditii de autorizare este posibil ca la 1.01.2019 numarul de OTR-uri sa se diminueze masiv, in momentul de fata cred ca doar 2 organizatii de transfer indeplinesc conditiile impuse.
- se reglementeaza modul de stabilire a tarifelor de gestionare a deseurilor de ambalaje - tarifele se vor stabili in functie de costurile medii de colectare, sortare, depozitare temporara si valorificare. Stabilireatarifelor medii intra in sarcina autoritatior de mediu, a autoritatilor locale prin contractele de delegare a serviciilor de salubrizare. Tarifele praticate de OTR vor fi diferite pe fluxuri de provenienta a deseurilor - din mediul industrial/comert si de la populatie (operarea sistemelor de colectare separata)
- impune producatorilor raportarea ambalajelor pe material (carton/plastic/sticla/metal/emn) si pe tip (primar, secundar, de transport)
- revine autoritatilor locale obligatia de a implementa sistemele de colectare separata in aria administrativa, de delegare a contratelor de operare a acestor sisteme, de stabilire a criteriilor de performanta in caietele de sarcini
Acestea sunt cele mai importante modificari aduse prin noua ordonanta. Modul cum se vor implementa noile obligatii, atat la nivelul autoritatilor locale cat si in modelul de business al producatorilor, ramane de vazut.
Declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat,timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.