avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Invitatie Politia Locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Invitatie Politia Locala

Bună ziua,

În dimineața zilei de astăzi am găsit în parbriz o invitație de la Politia Locala, pentru parcare pe trotuar, pentru a mă prezenta la sediul lor și pentru a lămuri situația de fapt, practic pentru a declara cine este contravenientul. Este menționat faptul ca au fost încălcate prevederile OUG 195/2002 / HCL 210/2001.
Din câte știu însă, anul trecut a fost publicată în Monitorul Oficial decizia ICCJ conform căreia doar agenții constatatori ai Politiei Rutiere au dreptul sa solicite proprietarului autoturismului cine a fost contravenientul, iar cei de la Politia Locala pot aplica sancțiuni contravenționale doar dacă întocmesc Proces Verbal pe loc.
Ținând cont de faptul ca pe acel trotuar mai erau multe alte mașini parcate și doar în parbrizul mașinii mele era invitația, consider nedreaptă acțiunea. Mai mult decât atât, dacă s-a considerat de Politia Locala ca am săvârșit o contravenție, îmi asum responsabilitatea și sunt dispus sa plătesc pentru asta, dar doar conform literei legii, anume dacă agentul constatator era la locul respectiv în momentul în care m-am întors la mașina.
Altfel, în situația prezentata, este legal din partea lor sa acționeze în aceasta maniera?
V-As ruga sa mă sfătuiți ce pot face un aceasta situație. Nu doresc sa scap neapărat de amenda, după cum am spus, dacă am greșit, îmi asum și plătesc, dar doar în cadrul legal.

Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:00, 27 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiti bine, hotarirea ICCJ respectiva spune ca doar pentru nerespectarea citarii de catre politia rutiera puteti fi sanctionat. In rest nu stiu ce sfat v-as putea da, in privinta faptului ca ati parcat in locul respectiv. Posibil sa fi fost ilegala, iar pe dvs. va deranjeaza doar faptul ca numai dvs. ati fost citat. Actionati cum va dicteaza constiinta sau portofelul. Daca dati curs citatiei si va identificati, intocmirea PV de contraventie este legala.
Mulțumesc pentru răspuns!
Atât conștiința cât și portofelul îmi dicteaza sa merg și sa plătesc dacă se considera ca am greșit, nu mă pun împotriva. Singurul lucru cu care nu sunt împăcat este decizia Politiei Locale de a lăsa invitația, plecând, și de a nu aplica sancțiunea așa cum prevede legea, la locul respectiv și direct contravenientului cu Proces Verbal. Oare dumnealor nu sunt informați cu privire la decizia ICCJ sau pur și simplu o ignora?
Am impresia ca acționând în acest fel doar își încearcă norocul, poate poate omul de buna credință cade în plasa, vine la sediu, își da datele și apoi se creează spațiul legal pentru întocmirea Procesului Verbal.
Dumneavoastră ce părere aveți despre modul în care dumnealor desfășoară astfel de activități? Au pe undeva vreun temei legal sau chiar este o sfidare crasa a deciziei ICCJ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au temei legal, sunt la pescuit. Cine vine, bine, au "client". Totusi, n-as exclude nici varianta aceea ca pur si simplu nu stiu de hotarirea ICCJ, Ca sa dau un exemplu in acest sens, poate nici dvs. nu stiti, dar de foarte multe ori nici politia rutiera nu stie ca polita RCA nu este obligatoriu a fi prezentata, atunci cind ti se cer actele de identificare (personale si ale masinii). Unii mai cer chiar si dovada platii rovinietei, desi de ani buni functioneaza controlul prin camerele de supraveghere CNAIR.
www.avocatnet.ro/articol_447...
Intr-adevăr, nici eu nu exclud ca nu ar fi informați, însă este improbabil din moment ce vorbim despre o instituție a Statului.
Oare ar fi posibil si legal sa se transfere speța de la Locala la Rutiera sau cele doua nu se pot intersecta în astfel de situații?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsurile prompte!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se transfera.

Alte discuții în legătură

Contestare amenda contraventionala Alexandra Elena Alexandra Elena Buna ziua, astazi am parcat de la ora 9 dimineata la 3 PM si am gasit in parbriz o comunicare de la politia locala a sectorului 1 prin care sunt chemata pentru ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala cluj glt2112 glt2112 Stimati consultanti, Situatia in fapt: Am parcat masina pe o strada laterala blocului in care locuiesc cu jumatate pe carosabil, si jumatate pe trotuar. Am ... (vezi toată discuția)
Invitaţie poliţia locală parlucian parlucian Bună. Fratele meu a primit o invitaţie de a se prezenta la sediul Poliţiei Locale din oraşul nostru, Arad, în legatură cu o ... (vezi toată discuția)