avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu preaviz mai mare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu preaviz mai mare

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: angajatul isi depune demisia in care specifica data de la care CIM inceteaza, si totodata specifica: 'perioada de timp intre prezenta notificare si data incetarii activitatii reprezinta preavizul de 15 zile calendaristice prevazut in CIM'.

Cu toate acestea, perioada este mai mare de 15 zile calendaristice - de fapt a numarat 15 zile lucratoare.

Decizia de incetare CIM se face cu art 55b sau 79? Pot considera preavizul mai mare de 15 zile calendaristice daca angajatul doreste sa acorde andajatorului un preaviz mai mare? Sau privesc data de incetare CIM ca fiind cu acordul partilor?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 5 Noiembrie 2009
Foarte interesanta observatia dumneavoastra. Totusi chemati salariatul si vedeti daca nu s-a inselat cu privire la cele 15 zile (multe persoane confunda preavizul la demisie cu cel de la concediere). Avand in vedere ca ambele parti sunt de acord cu incetarea CIM la data convenita, eu as face incheierea cu 55 lit.b la data trecuta in solicitarea de incetare (depinde foarte tare de cum este formulata solicitarea angajatului de a inceta CIM).
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere (art. 79 alin (4) din Codul muncii).
Fiind vorba de o notificare a salariatului decizia de incetare CIm se va face cu art. 79 (1) din Codul Muncii.
Anda.i, perioada de preaviz inscrisa de salariat in cererea de demisie depaseste cele 15 zile calendaristice.

Concret, demisie inaintata pe 26 oct. Preaviz = 15 zile calendaristice. Teoretic CIM trebuie sa inceteze cu 9 Nov. Practic, salariatul a inscris in demisie ultima zi lucratoare ca fiind 15 Nov: 'va rog sa luati act de demisia mea, urmand sa icnetez activitatea la data de 15 Nov.'
Angajatorul poate sa nu-i aprobe demisia incepand cu data de la care solicita , si de la data de 15 noiembrie ii desface contractul de munca cu articolul 55 litera b .
Conform CCM unic la nivel national:

ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul
din urmatoarele moduri:

b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative
prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Daca tinem cont de acest art.din CCMUN care este deasupra oricarui CCM al unei unitati,si de datele specificate de dv.ca existente in cererea de demisie atunci sigur salariatul respectiv a calculat ca perioada de preaviz 20 de zile calendaristice incepand cu ziua imediat urmatoare prezentarii demisiei cu toate ca la alin.2 al acestui art.sunt specificate 20 de zile lucratoare.
In privinta desfacerii CIM consider ca puteti incheia CIM atat cu art.55.lit.b cat si art.79 alin.1


leonora

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)