avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Eu și fostul meu soț avem custodie comună . În cazul în care as solicita că cei 4 copii să fie doar în custodia mea, ar mai beneficia copiii de pensie alimentara?
Pensia alimentară a fost stabilită la 1/2 din venitul net realizat de fostul soț. În cazul în care rămân acasă cu copilul cu handicap (al 3-lea copil e cu handicap grav), și nu aș mai lucra, singurul meu venit în casă fiind alocațiile de stat și pensia de handicap a fetiței mele, as putea cere mărirea pensiei alimentare? Vreau sa va spun că fostul meu soț e medic anestezist și după cum știți, un medic anestezist nu duce lipsă de bani. Vă multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 12:32, 2 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Copiii beneficiază de pensie alimentară indiferent la care părinte se află și cum e stabilită custodia / autoritatea părintească.

Cuantumul de 1/2 din venituri este maximul la care poate fi obligat conform Codului civil.

Cod civil: Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.



Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara ... Pufi1982 Pufi1982 De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara fostul soț? Cum pot sa l fac sa plătească pensie alimentara din urma dacă el nu vrea? ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pt cu copil cu handicap motor sever Ramona 12 Ramona 12 Ce pensie alimentara trebuie sa dea prietena mea dacă în urma divortului fosta soacra dorește sa aibă grija de nepoata ei cu grad de handicap motor sever ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ContSters352365 ContSters352365 Am un copil rezultat in urma căsătoriei cu fostul soț, a-s dori sa stiu ce sa intampla cu pensia alimentara in cazul in care el are cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)