avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz de putere , din partea sefului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz de putere , din partea sefului?

Buna seara! Este legal ca asistentul sef sa modifice graficul de ture dupa cum vrea el, si sa nu anunte inainte muncitorul(asistentul medical)? Sa nu il intrebe daca poate veni asa sau nu?Il pune in fata faptului implinit? Poate refuza muncitorul ((asistentul medical) modificarea facuta in graficul de munca ?Daca nu vii , te ameninta ca iti taie din concediu, ca esti obligat sa te supui schimbarilor facute in graficul cu turele modificate ulterior . Este adevarat?Ma hartuie mereu ca nu imi mai da libere cand am nevoie, ca de ce plec in concediu in fiecare luna. Si cand prinde momentul modifica graficul fara sa ma anunte.Se razbuna pe mine.Va rog este normal cum procedeaza????Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 5 August 2018
Puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
De regula, graficele de tura se intocmesc pentru toata luna si se afiseaza pentru a se aduce la cunostinta tuturor lucratorilor.
Se pot aproba schimburi de tura intre lucratori cu acordul acestora.
Codul muncii precizeaza:
-Art. 117 Programul de muncă și modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoștință salariaților și sunt afișate la sediul angajatorului.
Codul muncii nu prevede acordul si/sau consultarea salariaţilor privind stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

Salariatului are urmatoarele obligatii:
- de a respecta disciplina muncii;
- de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.
. Cu cateva zile inainte de terminarea lunii, graficul este semnat de director si este afisat. Graficul se face de pe o luna pe alta. Tu ca angajat iti ocupi timpul liber cum vrei in functie de libere.
Asist sef , nu suna angajatul la tel sa il intrebe daca poate sa faca turele dupa cum le-a modificat. Schimba in grafic si te trezesti cand vi la munca ca esti modificat.Te pune in fata faptului implinit. Sau iti ia liberul si te aduce la munca in wek si iti da liber in alta zi. Nu am gasit in codul muncii si nici nu am semnat vreun contract in care se specifica lucrurile astea. Nu avem contract colectiv de munca.Am intrebat la Runos. De asemena nu se stie cate ore libere ai dupa o noapte lucrata
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
Elisaaa, utilizator
Ce sa gasiti in Codul Muncii ?

Nu aveti pontaj, condica de prezenta ?
In mesajul meu anterior am mentionat posibilitatea de a face sesizare scrisa la angajator in care sa prezentati modul de lucru al asistentului sef care modifica dupa bunul sau plac graficul de tura stabilit lunar.
Prezenta la schimb se evidentiaza in condica de prezenta. In urma derularii graficului si in baza condicii de prezenta se intocmeste pontajul lunar. In baza pontajului lunar se calculeaza statele de plata lunare.

Alte discuții în legătură

Munca in schimburi maria_2012 maria_2012 Buna ziua. Am o nedumerire. Lucrez in ture de 12 cu 48 de ani de zile. In ultima perioada, pentru a multumi pe cate cineva , sefii nostri modifica turele la ... (vezi toată discuția)
Program de lucru adimanea adimanea Buna ziua, in contractul de munca se mentioneaza la\" Durata muncii\" \"O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind repartizata inegal, fara a depasi 48 ... (vezi toată discuția)
Modificare program de lucru Laura_M Laura_M Buna ziua, Este normal ca angajatorul sa modifice programul lunar de lucru, dupa afisarea acestuia anterioara? Se da situatia: lucrez in ture de tip ... (vezi toată discuția)