avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prema de productivitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prema de productivitate

Se poate opri din salariul net prema de productivitate atâta timp cât a fost băgată în brut este legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 6 August 2018
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal sau depuneti o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salariala TIMITA ANDREI COSMIN TIMITA ANDREI COSMIN Daca mi-am dat demisia si trebuia sa primesc salariul(lichidarea) dar patronul mi-a retinut acest salariu sub motivul ca am gresit o comanda si i-am adus ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca angajatorul să îți rețină mai mult de jumătate din ultimul salariu în perioada de probă? ruxxy11 ruxxy11 Bună ziua! Am lucrat în perioada de probă în cadrul unui restaurant, dar din păcate nu m-am ridicat la așteptările angajatorului. Totuși, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Restituire prima - demisie Eduard1997111 Eduard1997111 Poate angajatorul dupa demisie sa iti scada prima din lichidare? (vezi toată discuția)