avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Sursa venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Sursa venit

Buna ziua!
Am un PFA in domeniul IT infiintat la finalul lunii august, anul trecut.
Atat prima declaratie depusa (cea estimativa, pentru a-l declara la ANAF), cat si declaratia unica de anul acesta, le-am depus alegand ca sursa venit "profesii liberale". Ulterior, am aflat ca de fapt trebuia sa aleg "prestari servicii".
Ce trebuie sa fac acum? Este nevoie de rectificare sau este ok chiar si asa cum le-am depus?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 10:50, 12 August 2018

Buna ziua,

Faceti un drum la ANAF si depuneti rectificative ptr 220 si declaratia unica. Decid ei daca e suficient sa va inregistreze doar rectificativa pe declaratia unica.

Desi s-a renuntat la utilizarea declaratiei 220, mergeti la ANAF si incercati sa depuneti o noua declaratie 220 cu o cu o adresa de motivare obiectiva privind corectia.

Mentionez ca formularul declaratiei 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" aprobat prin OPANAF 52/2012, nu are optiune de rectificare, modificarea datelor inscrise in acesta declaratie se face doar prin depunerea unei noi declaratii privind corectii de venit estimat, fiind insotita de o motivare obiectiva privind realizarea de venituri cu cel putin 20% fata de anul precedent.

Cu privire la rectificarea declarației unice , ANAF oferă următoarele informații:

Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind veniturile realizate în anul 2017” și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018”, după caz). Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.

Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.
Declarația rectificativă se va folosi pentru:

corectarea impozitului pe venit, precum și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice;
modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
modificarea unor date referitoare la contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pe anul 2018; - corectarea altor informații prevăzute de formular
Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere. Veniturile necuprinse în declarația inițială se declară prin depunerea unei declarații rectificative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica pfi Alina Constantin Alina Constantin Buna ziua, Am SPV-UL activat si dupa nenumarate incercari nereusite de depunere a Declaratiilor Unice ( Rectificativa pentru 2018 si Veniturile Estimate ... (vezi toată discuția)
Declaratia privind venitul estimat 220 bibibossu bibibossu In data de 06.02.2012 am depus, eu si sotia, Declaratia privind venitul estimat 220, pentru veniturile din inchiriere apartament pt 1 an (perioada de ... (vezi toată discuția)
Neclaritati declaratie unica (categorie venituri + recitficativa) Bogdan52 Bogdan52 Buna seara, Detin un PFA inregistrat in Romania, de unde si lucrez, si obtin venituri din activitati independente realizate pentru un client din interiorul ... (vezi toată discuția)