avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Viraj la stânga urmat de accident. Cine este vinovat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Viraj la stânga urmat de accident. Cine este vinovat?

Coloana de 4 autovehicule care se deplaseaza in oras cu aprox. 35 km/ora , pe un drum cu o banda pe sensul de mers, linie discontinua, din sens opus nu circula nici un vehicul. Autoturismul 4 din coloana initiaza depasirea,semnalizeaza, iese din banda , moment in care la fractiune de secunda autovehiculul 2 semnalizeaza stanga( sau poate semnaliza de mai mult timp, dar nu a fost observa) pentru a iesi din coloana si prin viraj 90 grade la stanga sa intre intr-o curte. Urmare a faptului ca autoturismul intrat in depasire accelereaza, iar auto ce vira stanga franeaza usor, datorita spatiului mic dintre ele, auto 4 loveste auto 2 cu partea dreapta fata, acrosand vehiculul 2, din partea stanga spate pana in stanga fata a acestuia. Auto 4 incearca prin viraj puternic stanga si franare sa evite impactul, intra amandoua in racordul destinat accesului auto in curte, practic iesind de pe sosea, fara a lovi niciuna dintre masini bordurile de racordare a intrari in curte. Nu au rezultat victime. Cine este vinovat. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 13:33, 17 August 2018
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vinovatia se stabileste numai de catre organele competente pe baza probatoriului administrat. Orice persoana are dreptul la opinie personala. Personal, pe baza informatiilor furnizate, nu pot sa determin dinamica producerii accidentului si posibilitatile de evitare a acestuia, de catre cine si prin ce modalitate. In primul trebuie stabilita vitezele de deplasare ale autovehiculelor. Aceasta se face pe baza avariilor suferite de cele doua autoturisme si a pozitiilor in care s-au oprit dupa impact.Mai este necesara cunoasterea configuratiei locului unde s-a produs accidentul de circulatie. Si altele. .In categoria "altele" intra si persoana autorizata sa efectueze asemenea lucrari de specialitate (expert tehnic auto).. Asa cum am aratat mai sus orice persoana poate avea opinii personale. Astept sa fie exprimate.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc pentru operativitatea raspunsului dumneavoastra. Proprietar auto 4 isi recunoaste vinovatia, iar inspectorul de dauna concluzioneaza ca vinovatia este comuna. Poate fi contestata. Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati rezolvarea pe calea amiabila. Daca nu reusiti va trebui sa apelati la instanta.
Daca masina nr. 2 ar fi oprit inainte de efectuarea manevrei, cred ca cel ce conducea masina 4 ar fi fost pe deplin vinovat, pentru nerespectarea : Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
...................................................................................................................................
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
Asa, cred ca v-a incadrat si pe dvs. la neasigurare la efectuarea virajului la stinga. 50%-50 %.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din descriere,auto 2 este de vina pentru că nu s-a asigurat când a inițiat manevra de depășire .

# Latka, coloana nu era în așteptare, se deplasau cu 35 km /h, ceea ce este o viteza rezonabilă dacă ținem cont că erau în localitate și limita este de 50km/h.

Alte discuții în legătură

Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)
Important! buna ziua. am o speta si as avea nevoie de o parere. in data ... Myunfairlady Myunfairlady Buna ziua. Am o speta si as avea nevoie de o parere. In data de 30.06 am fost implicata intr-un accident rutier. Eu ma deplasam dinspre localitatea X, urmand a ... (vezi toată discuția)
Șanse contestare p.v. neacordare prioritate Tetelu1980 Tetelu1980 Am condus un autoturism de serviciu și începând deplasarea în scop de serviciu de la un sediu am ieșit din curtea sediului pe aleea de acces aferentă și ... (vezi toată discuția)