avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua,
Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte.
Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei manevre de intrare in curte prin viraj la stanga, efectuarea manevrei a fost facuta dupa ce a semnalizat intentia de viraj, a oprit si s-a asigurat din fata si din spate(mai putin din spate), si a incercat efectuarea manevrei.
Din spate o alta persoana B (conducator al unui Logan) a depasit-o pe stanga si a acrosat-o lovind oglinda si zgaraindu-i nesemnificativ roata si bara de protectie, pagube sub 200RON.
Persoana A afirmand ca persoana B a venit cu viteza si nu s-a asigurat in depasire si nu a respectat distanta fata de autovehiculului din fata.
Ghinionul sau neatentia soferului B(cu Logan) a facut ca acesta sa ricosesez intr-un tomberon metalic si in santul din partea stanga a drumului(pagubele materiale fiind destul de serioase).
La sosirea politiei locale si dupa a celei rutiere, solutia data(constata) de politisti a fost:
- Conform art.54 din codul rutier vinovat de producerea evenimentului este conducatorul A , pentru ca nu s-a asigurat indeajuns pentru a evita accidentul, si ca pentru intrarea in curte prin viraj la stanga, trebuie sa parasim partea carosabila pe partea dreapta si dupa ce trec masinile din spatele nostru si ne asiguram ca nu mai trec alte masini, efectuam manevra....ce mi se pare o idiotenie....
La intocmirea procesului verbal de constatare, persoana A (fata) a fost pusa sa semneze ca ea a provocat accidentul, ca recunoaste fapta si ca o regreta, asta desi aceasta a dat o declaratie la politie (pentru asigurare cred ), in care aceasta a spus cum s-a desfasurat evenimentele.
Dupa analizarea codului rutier, am gasit cel putin 2 articole care-l face vinovat pe persoana B(art.45, 51).
Problemele ce apare sunt urmatoarele:
1.persoana A, care are un PV intocmit de politie, are asigurare de la Euroins, si ca urmare a celor intamplate aceasta poate fi data in judecata de persoana B, pentru recuperarea pagubei pe care societatea de asigurari are motive sa nu plateasca,
2. Asigurarile viitoare pentru persoana A vor si mai mari,
3. Persoana A a fost amendata si sactionata cu puncte de penalizare.

Va rog un raspuns la cele mentionate, ce cai de urmat, este indicat a face persoana A, si ce se poate intampla cu aceasta

am uitat sa mentionez ca evenimentul s-a produs pe inserat(19.00) si ca in masina A era o singura persoana (soferita) iar in Logan erau 4 persoane.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
danielpredaionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: fritzman , utilizator 18:47, 6 Noiembrie 2014
Cateva intrebari:
- cate zile au trecut de la data PV politiei? In 15 zile se poate contesta ...
- cate benzi de mers are drumul pe care s-a intamplat accidentul?
Cred ca maxim 7 zile, drumul este judetean cu o singura banda pe directia de mers.....Cum , sub ce forma, se poate contesta si unde?
E culpa comuna. Prietenul dvs. trebuia sa se asigure, la fel si cel care a vrut sa faca depasirea,.... politia a gresit, contestati PV. Pacat ca a semnat putea sa refuze, sau sa semneze doar de primire nu si de recunoasterea faptei.
Poate nu inteleg eu foarte clar cazul, dar din pct meu de vedere este clar vina celui care a depasit, adica vehiculul B - Logan in acest caz.
Vedeti aici: [ link extern ]
Scrie negru pe alb:

¤ 3. Depasirea

Art. 149. - (1) Depasirea vehiculelor se face numai pe partea stânga, în sensul de mers, cu exceptia celor ai caror conducatori au semnalizat si s-au încadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stânga si a tramvaielor, care se depasesc pe partea dreapta.

Ma lamureste cineva si pe mine de ce s-a dat culpa comuna sau vina soferului A?!
Daca tot s-a semnat PV, eu m-as duce in termenul de 15 zile si as contesta faptul ca am fost scos vinovat sau ca s-a incadrat culpa comuna, desi declaratia mea a fost una clara.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Istvan Mihaly, Consultant asigurari
[ link extern ]

[ link extern ]

E culpa comuna deoarece poate fi interpretat ca dvs. nu v-ati asigurat daca cineva e in depasire cand ati efectuat manevra de virare la stanga. Nefiind vre-un aparat radar prin apropiere care sa constate viteza cu care a circulat masina care v-a lovit, nu se poate stabili daca dvs. aveati timp sau puteati sa il vedeti in timp util (pentru ca daca venea cu mult peste viteza legala demonstrat cu radar alta era povestea). In lipsa vatamarilor corporale politia nu va face expertize prea multe sa stabileasca vinovatul,... neavand o masuratoare a franelor sau alte probe se presupune ca a circulat cu o viteza regulamentara. La scoala de soferi spune ce trebuie facut atunci cand autoturismul e in miscare (sa nu mareasca viteza, sa nu depaseasca si el, etc). Nu ati specificat daca linia de delimitare a sensurilor de mers era intrerupta sau continua. Daca e continua se adauga in cazul ambilor soferi incalcarea liniei continue. Citeam pe internet cazuri in care s-a dat si de catre politie culpa comuna una dintre masini fiind stationata (parcata) neregulamentar,.... nu e chiar corect dar logica e simpla: daca masina nu ar fi fost parcata acolo accidentul nu s-ar fi intamplat (cel putin dinamica lui nu ar fi fost aceeasi).
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
CountPorcula1987, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)