avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Microintreprindere-amortizare rezerve din reevaluare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Microintreprindere-amortizare rezerve din reevaluare cladire

Pentru o microintreprindere cand se impoziteaza surplusul din reevaluare la o cladire , lunar prin amortizare sau la vanzarea cladirii ?
Cladirea este achizitionata in 1999 cu val. achizitie 4139 lei . Se reevalueaza cu indicele de inflatie la val. 7834 lei pana in 2013 .
Ultima reevaluare cu evaluator s-a facut in 2015 , noua valoare fiind 78011 lei .

Din 2013 , am trecut de la impozit pe profit la impozit micro . Mentionez ca nu am impozitat diferenta dintre cele doua amortizari ca element similar veniturilor. Cum procedez in situatia microintreprinderii ?

Va multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 20:59, 14 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, constituite de catre o societate platitoare impozit pe venit microintreprindere, nu sunt incluse in baza impozabila a impozitului pe venit microintreprindere, conform prevederilor art. 53 din Codul fiscal.

Exceptie de la aceasta regula este cazul in care o societate platitoare de impozit pe venit microintreprindere a fost si platitoare de impozit pe profit si care si-a dedus in acea perioada rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, acestea nefiind impozitate in perioada in care societatea a fost si platitoare de impozit pe profit, va adauga la baza impozabila a impozitului pe venit microintreprindere valoarea rezervelor din reevaluare in momentul in care reducerea ori anularea acestora este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii ei catre participanti sub orice forma, lichidarii, fuziunii societatii sau oricarui altui motiv, conform art. 53 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

Daca societatea a incadrat valoarea rezervelor din reevaluarea mijloacerea fixe in categoria elementelor similare veniturilor impozabile, in conditiile prevazute la pct. 5 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare ale art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, in perioada in care era platitoare de impozit pe profit, atunci valoarea inregistrata si impozitata deja nu se va mai aduna la baza impozabila la care se aplica impozitul pe venit microintreprindere in perioada in care se inregistreaza scoaterea din gestiune a mijlocului fix, conform art. 53 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 105 completat: doresc o propunere corectă din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul impozitului pe venit micro balintemese balintemese Intrebare Doresc o propunere corecta din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul imp. Pe venit micro. Conform Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal dif.reevaluare cladire vanduta Otilia B Otilia B Buna ziua, in 2001 s-a cumparat o cladire , valoare de inventar 49.100, amortizare 1.227/an. - prima reeval. 2004 s-a inregistrat 212- 105 26.782 - a ... (vezi toată discuția)
Impozitare rezerve reevaluare dupa 01.02.2013 asmotortrade asmotortrade Buna ziua! Pana la 31.01.2013 am fost platitor de 16%, iar de la 01.02.2013 sunt micro. Pana la 01.02.2013 inregistram la trimestru si impozitam diferentele ... (vezi toată discuția)