avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am mereu probleme la aeroport pentru că există o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am mereu probleme la aeroport pentru că există o persoană căutată internațional cu același nume. Aveți idee cărei autorități mă pot adresa pentru lămurirea acestei probleme?

Buna,

Am si eu o problema si nu stiu cui m-as putea adresa pt rezolvarea ei.
Mai exact, am probleme la aeroport de cate ori calatoresc, din cauza faptului ca exista o persoana cu acelasi nume ca mine, care este cautata international. De fiecare data sunt oprita la controlul de buletine si investigata suplimentar, acest lucru fiind un discomfort si un motiv de stres.
Mai detaliat, prima data am avut aceasta problema anul trecut cand am calatorit in Roma, in August 2017. La aterizare in Roma (zbor direct Bucuresti-Roma), la controlul de buletine, am fost trimisa in camera unde se faceau cercetari suplimentare de catre politie, fara prea multe explicatii. Am stat acolo aprox 40 min fara sa imi spuna nimeni nimic, iar pe sotul meu nu l-au lasat sa vina cu mine. Apoi m-au intrebat numele tatalui, le-am spus, si m-au mai lasat inca vreo 5 minute sa astept. Va dati seama cum te simti nestiind ce se intampla, voiam sa vorbesc cu ei dar nu ma baga nimeni in seama, plus ca eram inconjurata de politisti cat dulapul cu arme pe ei. Intr-un final am fost invitata in birou si mi s-a aratat o poza cu o femeie si am fost intrebata "cand mi s-a facut aceasta poza", femeia semanand cu mine la modul general doar (amandoua fiind brunete si cam atat), am spus ca nu sunt eu si nu stiu despre ce este vorba si am fost intrebata intr-un mod arogant din nou, am repetat ca nu sunt eu si sa se uite ca nasul, buzele etc sunt diferite, m-a pus sa imi ridic parul (nu stiu de ce) si ulterior a zis bine, poti sa pleci. Nu mi s-a dat niciun detaliu, decat ca cineva cu acelasi nume e cautat.
Dupa o luna am fost in Lisabona si acelasi lucru, zborul fiind direct, am fost oprita la aterizarea in Lisabona, insa acolo au fost mai prietenosi si mi-au spus direct ce se intampla, ca este cineva cu acelasi nume si aceeasi data de nastere (nu as putea sa confirm ca e adevarat sau nu ce mi-a zis) cautata international, si ca o sa patesc asta de cate ori voi calatori. Mi-au facut o copie dupa bulletin si tichetul de imbarcare si m-au lasat sa plec.
Anul acesta am calatorit in Germania in luna Aprilie, in Stuttgart si Hamburg si nu am mai fost oprita. Am sperat/crezut ca eroarea s-a rezolvat sau persoana a fost prinsa, insa luna aceasta am fost in Praga si din nou am fost oprita la aterizare. De data aceasta, m-au lasat sa plec dupa 10 minute. La intoarcere am fost oprita din nou, tot in Praga, m-au lasat sa trec la controlul de buletine dar fix in timpul imbarcarii a venit un politest la mine sa ii scriu pe o hartie telefonul, mailul, adresa si datele de bulletin.
Sincer m-am saturat sa fiu tratata ca o infractoare, in plus sunt o persoana usor stresabila si nu vreau sa mai fiu pusa in astfel de situatii, ma tem ca poate in alte tari o sa ma retina mai mult sau daca am un zbor cu escala pot pierde conexiunea din acest motiv, etc. Sau, in eventualitatea unui zbor pe alt continent unde regulile sunt mai stricte, poate nici nu as putea sa trec.
Aveti idee carei autoritati ma pot adresa pt lamurirea acestei probleme? Doresc sa fiu interogata si investigata, si adaugat cumva in sistem faptul ca nu sunt eu (poate dupa CNP, fiind un nr de identificare unic) sau nu stiu, nici nu stiu ce date au despre acea femeie, dar nu mai vreau sa patesc aceasta chestie pe viitor sau sa stau cu stresul asta. Vreo idee? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina256 , utilizator 17:38, 22 August 2018
Nu inteleg de ce atata timp cat aveti un CNP diferit de al persoanei al carui nume faceti referire...
Practic in partida dumneavoastra nu apare nicio semnalare sau e posibil ca lucratorul sa va fi activat pe dumneavoastra....
Faceti o verificare la IGPR-CCPI-Biroul National Interpol -chiar si telefonic
Sau mergeti la Inspectoratul dumneavoastra de Politie Judetean ,la Compartimentul Urmariti sa va verifice in baza de date atat a lor cat si a celor de la serviciul pasapoarte
Nici eu nu inteleg, mi se pare foarte grav ca sistemul aeroportului/personalul nu poate sa diferentieze un om nevinovat de un infractor, ca nu au toate datele sau nu stiu sa le interpreteze. Mai mult decat atat, am si un nume destul de comun in Romania si mi se pare incredibil daca se apuca sa trateze la fel toate persoanele cu acest nume.
De fiecare data am incercat sa le explic, sa se uite la CNP pt ca este unic si nu are cum sa fie acelasi, dar de fiecare data nimeni nu asculta ce am de zis, pur si simplu ma opresc, si se apuca sa investigheze dupa bulletin, nu stiu exact ce fac/cu cine vorbesc, iar la final ma lasa sa plec. Tocmai asta ma streseaza, lipsa de comunicare si ca nu mi se pun intrebari mai ales cand eu chiar vreau sa lamuresc situatia. Senzatia mea e ca nu au prea multe date despre aceasta femeie, si nu inteleg de ce nu au sau de ce nu incearca sa le obtina de la autoritatile romane...sincer nu stiu unde este eroarea. De asemenea probabil ca alte tari nu inteleg notiunea de CNP ca sa se uite la el, poate asta e si motivul pt care in Romania niciodata nu am fost oprita, nici la venire si nici la plecare.
M-am gandit si eu ca cei din Roma, unde s-a intamplat prima data sa ma opreasca, sa fi adaugat la datele respective data mea de nastere, practic ei aveau doar numele/o poza si au asociat cumva parte din datele mele cu ale ei, dar in acelasi timp nu inteleg cum isi dau seama ca nu sunt eu si ma lasa sa plec, adica totul e un mare mister.
O sa caut institutiile de care imi spuneti, multumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu toti care acced acolo pe pile stiu si sa foloseasca o aplicatie corect.....
Este foarte complexa si sunt implementate inclusiv semnalmente si tatuaje ,astfel ca nu se poate face nicio confuzie....
Apoi la accesare apare fotografia persoanei urmarita fapt pentru care o confuzie ar fi o gluma indiferent de asemanare
Senzatia pe care am avut-o pe toate cele 3 aeroporturi unde am fost oprita e ca habar nu au de capul lor, sincer.
Si nu am o explicatie logica, nu stiu ce vad ei cand imi scaneaza buletinul si decid sa ma opreasca, imi imaginez ca le apare o atentionare de nume si intrucat ei nu sunt instruiti sa verifice mai mult ma trimit mai departe, sau poate apare si poza si se gandesc "da, acelasi nume, si brunete, decat sa risc sa fie ea mai bine o trimit la control", chiar nu am nicio idee. Doamna in cauza cautata este de etnie rroma din ce am vazut eu in poza, sau cel putin este destul de creola si are trasaturi de acolo. Eu sunt bruneta dar nu am trasaturile acelei etnii, nu sunt creola si am altfel ochii,nasul,buzele, in fine.
Chiar credeti ca in toate aceste 3 orase as fi nimerit oameni care sa faca glume pe tema asta? Eu cred ca e ceva in sistem pus aiurea..sau oameni care lucreaza acolo si nu inteleg informatiile pe care le au. In acelasi timp e foarte ciudat ca in Romania nu m-au oprit niciodata.
Am ajuns ca de cate ori zbor sa iau dupa mine toate actele (certificat nastere, casatorie, etc) sa le am in caz de vreun control, plus dovezi de cazare si altele caci mereu am fost in vacanta.
Chiar este foarte neplacut.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Exact ce va spuneam puteti suna l I.G.P.R. -C.C.P.I-Biroul National Interpol si sa faceti anumite lamuriri pentru a evita astfel de neplaceri...
V-am lasat un mesaj in privat !!!
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de noile buletine cu cip. din ... SecureBits SecureBits Buna ziua, Am o intrebare legata de noile buletine cu cip. Din ce am inteles se stocheaza amprenta pe cip, iar acest lucru ma deranjeaza. Exista posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice: ce sunt? livandoski livandoski cine sunt oamenii care au infiintat aceste pasapoarte si unde se fabrica ele? (vezi toată discuția)