avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua, Am o intrebare legata de noile buletine cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua, Am o intrebare legata de noile buletine cu cip. Din ...

Buna ziua,
Am o intrebare legata de noile buletine cu cip. Din ce am inteles se stocheaza amprenta pe cip, iar acest lucru ma deranjeaza. Exista posibilitatea de a refuza amprentarea?
Daca refuzam amprentarea si nu se poate elibera buletinul cu cip, ne este interzisa deplasarea in afara tarii si implicit ne este incalcat dreptul constitutional la libera circulatie, corect?
Daca ne amprenteaza, amprentele pot fi atribuite anumitor fapte savarsite in trecut? Probabil pot fi incurcate si vei fi inchis pe nedrept.
9 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua

Exista posibilitatea de a refuza amprentarea?

Nu.

Daca refuzam amprentarea si nu se poate elibera buletinul cu cip, ne este interzisa deplasarea in afara tarii si implicit ne este incalcat dreptul constitutional la libera circulatie, corect?

Puteti circula cu pasaportul, deci nu.

Daca ne amprenteaza, amprentele pot fi atribuite anumitor fapte savarsite in trecut? Probabil pot fi incurcate si vei fi inchis pe nedrept.

Amprentele sunt unice, deci nu pot fi incurcate, si nici atribuite unor fapte din trecut.

Restul tine de teoria conspiratiei, paranoia, cipul lui Bill Gates, Pamantul plat si multe altele...
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti refuza amprentarea, desi nu imi dau seama cu ce va deranjeaza.


"Oficialii MAI spun că "potrivit dispozițiilor art.17 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.



Datele cu caracter personal înscrise în format tipărit pe cartea electronică de identitate sunt, potrivit art.17. alin(5) din actul normativ invocat mai sus, cele care sunt înscrise pe cartea de identitate simplă, respectiv:
a) numele şi prenumele titularului;
b) sexul;
c) cetăţenia titularului;
d) data şi locul naşterii titularului;
e) semnătura olografă a titularului;
f) imaginea facială a titularului;
g) C.N.P.;
h) adresa de domiciliu a titularului.

În format electronic se înscriu:
a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
b) prenumele părinţilor titularului;
c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislaţia din domeniu;
d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

"Prevederile art. 172 alin. (1) şi (2) din O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabilesc că imaginile impresiunilor papilare se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinţilor sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal, iar datele biometrice se colectează pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate numai în scopul verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului.", arată MAI.


ne este interzisa deplasarea in afara tarii si implicit ne este incalcat dreptul constitutional la libera circulatie, corect?

va faceti pasaport daca va fi cazul sa nu va lase, oricum buletinele de tip vechi vor fi valabile multa vreme


amprentele pot fi atribuite anumitor fapte savarsite in trecut?

daca sunt savarsite de dvs si nu v-au dibuit pana acum, da, veti avea o problema.
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2021
gi-jane2, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si pentru pasaport sunteti amprentat!
Întrebare colaterală: ce se întâmplă dacă amprentele mele sunt total denaturate, neprintabile...nu mai sunt amprente ! Am psoriazis care se manifestă intens doar pe palme, degete (amprente) și tălpile picioarelor ? Consider că aș fi discriminat să nu pot ieși din țară decât cu pașaport care costă semnificativ mai mult decât eliberarea unei C.I. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasapoarte BO BO va rog sa-mi explicati cum e cu legea pasapoartelorcu cip.se vor elibera pasapoarte simple(fara cip) pe un anumit termen? si care sunt conditiile? (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Am mereu probleme la aeroport pentru că există o persoană căutată internațional cu același nume. aveți idee cărei autorități mă pot adresa pentru lămurirea acestei probleme? Cristina256 Cristina256 Buna, Am si eu o problema si nu stiu cui m-as putea adresa pt rezolvarea ei. Mai exact, am probleme la aeroport de cate ori calatoresc, din cauza faptului ... (vezi toată discuția)