avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! Ce acte trebuie pentru mostenirea pe cale amiabila, la notar? Si care este mai exact procedura? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:07, 22 August 2018
Presupune ca toti mostenitorii sa se prezinte la biroul notarial cu actele de proprietate ale bunurilor ce au apartinut defunctului si cu actele de stare civila.
Veti obtine o programare si la data stabilita, notarul va redacta o incheiere finala care va cuprinde descrierea bunurilor si a eventualelor datorii, numarul si calitatea mostenitorilor, precum si cota de revine fiecaruia.
Incheierea finala va fi semnata de mostenitori, iar ulterior se va elibera certificatul de mostenitor.
Si la primarie trebuie sa ducem copii dupa actele personale inainte de a merge la notar? Iar daca unul dintre mostenitori e minor ,ce poate face?
In primul rand ar fi trebuit să oferiți mai multe detalii. După cine se dezbate succesiunea, ce bunuri sunt, cum au fost dobândite, cati moștenitori sunt?
In al doilea rand, toate aceste informații se obtin de regula la o discuție face to face, cu documentele prezentate, la un birou notarial
Dacă unul dintre moștenitori este minor, aveti nevoie de un curator special desemnat de autoritatea tutelară din cadrul Direcției de Asistență Socială.
Buna ziua! Revin! Am fost ieri la notar si i-am explicat situatia, fara documente pentru ca nu sunt in posesia mea, insa nu m-a lamurit mai deloc. Bunurile, o casa cu un teren de 1900mp ii apartin bunicului care a decedat acum 5 ani...acesta nu i-a facut proprietari pe o anumita suprafata de teren pe cei 3 copii ai lui; intre timp tatal meu a decedat și el acum un an jumatate, iar unchiul meu s-a hotărât sa dezbatem mostenirea. Ni s-a cerut pentru un dosar la primarie, in care sa devenim toti mostenitori pe acel imobil si teren si mai apoi sa impartim suprafata si imobilul asa cum ne-am inteles. Si noi suntem tot 3 copii, insa unul este minor, el este reprezentat de mama care a primit custodia in urma divorțului. Acum intrebarea este: este posibil sa se faca direct succesiunea, sa-l reprezentam noi pe tata? E posibil sa ni se ceara copii dupa actul de identitate, certificat de naștere si casatorie(acolo unde e cazul)? Multumesc anticipat!
In primul rand trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunicul, mostentori fiind cei 3 copii ai sau.
In al doilea rand, trebuie dezbatuta succesiunea dupa tatal dvs, pentru cota de 1/3 de la bunic, mostenitori fiind mama si dvs, cei 3 copii
Pentru nepotul dvs minor este necesara o Dispozitie speciala de la Primarie, de la Directia de Asistenta Sociala, prin care este desemnat un curator special (nu mama), care sa reprezinte minorul la dezbaterea succesiunii dupa tatal sau.
Da, o sa aveti nevoie de actele de stare civila (certificate de nastere, casatorie, deces) in original.

Alte discuții în legătură

Succesiune notariat Maryana@ Maryana@ Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: doresc sa dezbat succesiunea dupa urma tatalui meu doar pe terenul si casa unde locuiesc. Pt acest imobil detin ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren si casa Radu Doina Radu Doina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in situatia de mai jos : - anul 2005 bunica si bunicul detin o casa cu gradina si 5 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa de la bunicul Meuta Georgeta Meuta Georgeta Raspuns pt.d-nul Avocat Gabriel Trifu Bunicul a murit in 1957 . Avem certificat de mostenitor in care sunt trecuti 2 copii. -[u]tatal meu [/u][b][b]care a ... (vezi toată discuția)