avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie intracomunitara

Buna seara. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se interpreteaza acest text:
TVA la autoturismele noi

Potrivit art. 126 alin. (3) lit.b) din Codul Fiscal, in cazul in care orice persoana (persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in RO in scopuri de TVA sau persoana fizica) achizitioneaza un autoturism nou (indiferent de valoare) dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, persoana respectiva va datora 19% TVA in Romania.
Persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA nu va plati efectiv TVA deoarece va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse, astfel TVA se inregistreaza numai in contabilitate.
Deci....firma ( care este inregistrata in scopuri de tva) plateste sau nu tva?
Am avut o achizitie in mai 2018 la care bineinteles am aplicat taxarea inversa, dar de atunci tot citind am aflat prima data ca trebuia sa deduc doar 50% din tva, iar acum pt ca autoturismul are 220 km aflu ca trebuie sa platesc tot tva-ul? Va rog din suflet ajutati-ma sa inteleg ca inebunesc cu legislatia asta.
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:14, 22 August 2018
Ati aplicat corect taxarea inversa (adica ati dedus si colectat in acelasi timp TVA-ul). Deci nu plateste in mod direct TVA, ci se colecteaza in 4427 si se deduce in acelasi timp prin 4426. Deci nu il veti plati efectiv niciunde.

Cod fiscal: ART. 268 - Operațiuni impozabile
(3) Sunt, de asemenea, operațiuni impozabile și următoarele operațiuni efectuate cu plată, pentru care locul este considerat a fi în România, potrivit art. 276 :

b) o achiziție intracomunitară de mijloace de transport noi, efectuată de orice persoană;


Mijloc de transport nou este: 1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km; Adica un comerciat auto, daca tine un autoturism pe stoc 2 ani si nu efectueaza decat 5900 km cu el, tot autotursim nou e la vanzare, pt ca nu l-a pus in functiune.

Referitor la dreptul de deducere de 50%, daca nu aplicati art 298 nu aveti de ce sa deduceti doar 50% din TVA.

ART. 298 - Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepție de la prevederile art. 297 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate și a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

PS. articolul citat de d-voastra este din vechiul Cod fiscal. De aceea exista acest forum, sa solicitati oricand informatii de care aveti nevoie.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie autoturism second hand -pj-tva doina-marieta doina-marieta In cazul unei achizitii a unui autoturism second-hand din Germania, cu TVA pe factura de 19%, societatea cumparatoare a bunului a achitat toata valoarea ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva pf JolieCont JolieCont O persoană fizică cu domiciliul în România, vinde în 15 iunie 2007 un autoturism în valoare de 30000 lei unei persoane fizice din Ungaria. Autoturismul ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto din ue mariusf09 mariusf09 Buna seara, Am un SRL, micro, neplatitoare de TVA. Vreau sa achizitionez un autoturism din spatiul UE. Spuneti-mi va rog din punct de vedere al TVA ce ... (vezi toată discuția)