avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Mașină vândută acum mai mult de 6 luni circulă ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Mașină vândută acum mai mult de 6 luni circulă în continuare cu RCA pe numele meu. Ce se poate face ca actualul proprietar să nu poată încheia RCA pe numele meu?

Buna ziua,

In luna Februarie a acestui an am vandut masina personala, cu contract de vanzare-cumparare, scoasa de la Fisc de pe numele meu si copie a contractului de vanzare-cumparare dusa la Serviciul Inmatriculari.
Ieri (22.08.2018) un cunoscut a vazut masina in trafic cu numerele mele de inmatriculare. Am verificat si masina are RCA/ITP/rovigneta valabile, RCA fiind facut in luna aprilie.
Stiu ca nu pot obliga actualul proprietar sa o inmatriculeze, desi conform noii legi are la dispozitie 90 de zile iar acestea au expirat deja.
As dori sa stiu ce se poate face ca actualul proprietar sa nu mai poata face RCA pe numele meu (desi teoretic oricum nu ar putea face fara CI si semnatura mea).
In prima instanta voi merge la [EDITAT] unde este RCA facut acum pentru a anula asigurarea si a recupera si diferenta de bani ;) dar doresc sa stiu daca exista o procedura anume pentru a evita aceste drumuri aiurea pe la diverse institutii.

Multumesc,
Bogdan Stoica
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: adis76 , utilizator 13:34, 30 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Solicitati la asigurator (este posibil si pe email sau prin brokerul dvs.) anularea politei de asigurare cu prezentarea copiei contractului de vanzare-cumparare si a scoaterii din evidentele fiscale.

Recuperarea primei de asigurare se poate face doar cu prezentarea originalului RCA.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initial informati oficial SPR evidenta auto si CNADNR ca nu mai sunteti proprietarul vehiculului cu datele de identificare care a fost instarinat la data X numitului Y anexati document justificativ
Contravaloare politia RCA poate fi restituita numai in baza exemplarului original care insa este detinut de cumparator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa ne anunti si pe noi daca CNADNR si SPR evidenta auto iti primeste o asa zisa sesizare, informare si daca esti absolvit de vina in cazul unor amenzi, evenimente ce pot aparea.

Cat despre diferenta de bani pentru RCA-ul pe numele tau, aceasta iti va fi returnata dupa ce vei face dovada ca masina a fost inmatriculata pe noul proprietar(contract de vanzare cumparare stampilat la fisc-ul noului proprietar si eventual copie carte de identitate a masinii stampilata de serviciul inmatriculari pe numele noului proprietar).
Am programare miercuri 29 August la ora 16 la SPR, dupa ce am fost si am descris situatia in aceeasi zi in care am scris primul mesaj aici.
Trebuie sa ma duc cu contractul de V-C, copie dupa buletinul cumparatorului (din fericire am facut o copie la momentul respectiv). Mi-au dat de inteles ca va fi tras la raspundere, cum anume ramane sa vad atunci.
La asigurator am fost cu contractul de V-C si am anulat asigurarea RCA, si am fost sfatuit sa trimit si un mail cu aceste acte catre toti asiguratorii pentru a bloca autoturismul cu acea serie de sasiu si acel numar de inmatriculare sa mai faca RCA pe numele meu (aparent e ceva frecvent si cei de acolo stiu cum sa procedeze).
Diferenta de bani pentru RCA o pot recupera doar daca detin polita in original, asta nu era important, important este ca am reusit sa o anulez.
Ultima modificare: Marți, 28 August 2018
bogdan90tl, utilizator
Buna ziua "bogdan90tl".

Politia Rutiera se va "bucura".
In functie de discutiile ce le veti purta cu politistii, s-ar putea recupera si RCA-ul dumneavoastra.

Succes !!!

Alte discuții în legătură

Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Rca recuperat in cazul vanzarii unui autoturism lorelena1306 lorelena1306 Am avut un Ford Fiesta pe care l-am vandut. Am platit la el RCA-ul si rovinieta care mai au valabilitate inca 10 luni. Doresc sa cumpar un alt autoturism. ... (vezi toată discuția)