Mașină vândută acum mai mult de 6 luni circulă în continuare cu RCA pe numele meu. Ce se poate face ca actualul proprietar să nu poată încheia RCA pe numele meu?
In luna Februarie a acestui an am vandut masina personala, cu contract de vanzare-cumparare, scoasa de la Fisc de pe numele meu si copie a contractului de vanzare-cumparare dusa la Serviciul Inmatriculari.
Ieri (22.08.2018) un cunoscut a vazut masina in trafic cu numerele mele de inmatriculare. Am verificat si masina are RCA/ITP/rovigneta valabile, RCA fiind facut in luna aprilie.
Stiu ca nu pot obliga actualul proprietar sa o inmatriculeze, desi conform noii legi are la dispozitie 90 de zile iar acestea au expirat deja.
As dori sa stiu ce se poate face ca actualul proprietar sa nu mai poata face RCA pe numele meu (desi teoretic oricum nu ar putea face fara CI si semnatura mea).
In prima instanta voi merge la [EDITAT] unde este RCA facut acum pentru a anula asigurarea si a recupera si diferenta de bani ;) dar doresc sa stiu daca exista o procedura anume pentru a evita aceste drumuri aiurea pe la diverse institutii.
Sesizand Politia Rutiera cu referire la faptul ca circula cu numere de inmatriculare neconforme, cat si faptul ca circula cu un RCA ce nu-i apartine, sanctiunile pot fi drastice.
nu mai conteaza daca proaspatul cumparator a inmatriculat-o. Viza de la Administratia Financiara pe contractul de vanzare-cumparare e suficienta pentru a putea recupera diferenta de bani.
Iar in ceea ce priveste evitarea incheierii politei tot pe numele dumneavoastra, faceti o solicitare la City ca nu sunteti de acord ca masina pe care ati avut-o sa mai aiba RCA incheiat pe numele dvs. (apropo de acordul de prelucrare a datelor personale necesar). Puteti sa ii intrebati si pe ei de procedura, in principiu ei ar trebui sa anunte mai departe toti asiguratorii, fiind o frauda.
In ce masura credeti ca vanzatorul de buna credinta e scutit de eventualele neplaceri cauzate de incidente, amenzi de circulatie, rovinieta , avand in vedere ca masina inca figureaza in baza de date a politiei ca proprietar pana la inmatricularea de noul proprietar ?
Ma refer atat la plicuri/ amenzi care pot veni la fiscul vechiului proprietar/drumuri la fisc/politie sau ce mai e nevoie si pana la modificarea clasei de BM daca noul proprietar nu isi perfecteaza actele la politie .
adis76
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru a evita eventuale neplăceri ( mai ales amenzi pentru rovinietă ) puteți proceda astfel : după zilele legale în care cumpărătorul poate să-și înmatriculeze autovehiculul, mergeți la Prefectura județului unde locuiți. Au un birou (din păcate, nu mai rețin care anume, dar dacă întrebați cu siguranță veți fi îndrumați) unde solicitați să se facă o notificare în baza lor de date că nu mai sunteți proprietarul respectivului autovehicul. Aveți nevoie de copia contractului v-c, copia CI d-voastră și dacă o aveți și pe a cumpărătorului și mai bine si o chitanță fiscală de 5,6,7 lei ( nu mai știu exact). Acolo veți completa un formular tipizat și veți primi răspunsul acasă după câteva săptămâni. Această acțiune NU are că efect radierea autovehiculului de pe numele d-voastră, dar va apărea o mențiune că autovehiculul a fost instrainat către Y la data Z. Acesta va fi, de altfel, și răspunsul lor, care vă va sosi ulterior prin poștă. Eu așa am făcut acum 3 ani.