Bună ziua!
Lucrezi muncă de birou, marea majoritate a timpului fiind singur la servici.
Şeful meu vine odată la 2-3 săptămâni, azi iar s-a legat de mine pt. motiv ca ar fi mizerie si ar mirosi urât. A făcut poze şi a ameninţat cu concedierea.
Probelma s-a mai pus acum 1 an jumate când el mi-a spus ca trebuie sa fac curat şi am refuzat pe motiv că nu este de datoria mea să curăţ birourile. A fost atunci angajată o femeie de servici care venea odată pe săptămână. Acum 3 luni ea a fost concediată pe motiv că n-ar fi bani.
Azi mi-a reproşat că WC-ul şi chiuveta sunt murdare, că este dezordine în birou, că am lucruri personale în birou şi că put.
Într-adevăr, WC-ul este murdar. După ce îl folosesc dau cu peria, dar ma mult nu fac. Încerc să îl folosesc şi cât mai puţin şi să-mi fac treburiel acasă, asta mai mult din motiv pt. că este folosit şi de lume care vine cu diferite treburi la birou (E drept că nu mulţi, motiv pt. care el zice că practic doar eu îl folosesc.) Cât timp venea femeia de servici era de obicei curat, acuma n-a mai fost curăţat de 3 luni.
Chiuveta e murdară pt. că e înfundată.
Cu mirosurile iar are o problemă. Acum vreo un an am cumpărat de la un fastfood din apropiere un cârnaţ fript şi mi-a interzis să mânânc la birou.
Acuma mi-a spus că put a transpiraţie. Da, are dreptate. M-au pus într-un birou mic, fără aerisire, întunecat şi în care temperatura este de 28 de grade. Vin la servici duşat, în maxim 20 de minute curge apa de pe mine. Pe banii mei mi-am luat un ventilator.
Este drept că în ultimii 2 ani m-am îngrâşat 20 Kg, de atunci şi transpir mai puternic. Dar cred că la temperatura asta ar fi fost la fel şi înainte.
Când m-am angajat, după puţin timp, am avut o înţelegere cu şeful de atunci că pot să ţin şi lucruri personale.
Cu şeful actual nu am discutat despre asta, a mai bombânit el că să le duc acasă, dar fapt este că şi de când este el şef de 3 ani lucrurile au stat aici.
La ce mă pot aştepta şi cum să reacţionez?
Mulţumesc pt. ajutor.
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca al lucratorilor aprobate prin HG nr. 1091/2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza in sarcina angajatorului:
6. Ventilatia locurilor de munca in spatii inchise
6.1. La locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer
proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.
In cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de
functionare.
Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru
sanatatea lucratorilor.
6.2. Daca se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau de aer conditionat, acestea trebuie sa
functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer.
Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin
poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.
7. Temperatura in incaperi
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
15. Dimensiunile incaperilor si volumul de aer in incaperi - libertatea de miscare la postul de
lucru.
15.1. Incaperile de lucru trebuie sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente,
care sa permita lucratorilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora.
15.2. Dimensiunile zonei neocupate a postului de lucru trebuie sa fie calculate astfel incat sa
permita lucratorilor sa aiba suficienta libertate de miscare pentru a-si indeplini sarcinile de munca.
Daca acest lucru nu este posibil din motive specifice postului de lucru, lucratorul trebuie sa aiba
suficienta libertate de miscare in apropierea postului sau de lucru.
18.1.1. Lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie vestiare corespunzatoare daca acestia
trebuie sa poarte imbracaminte de lucru speciala si daca, din motive de sanatate sau de decenta,
nu li se poate cere sa se schimbe intr-un alt spatiu.
Vestiarele trebuie sa fie usor accesibile, sa aiba o capacitate suficienta si sa fie prevazute cu
scaune.
18.1.2. Vestiarele trebuie sa aiba dimensiuni suficiente si sa aiba dotari care sa permita fiecarui
lucrator sa isi incuie imbracamintea in timpul programului de lucru.
Daca este cazul (de exemplu, existenta substantelor periculoase, umiditate, murdarie),
dulapurile pentru imbracamintea de lucru trebuie sa fie separate de cele pentru vestimentatia si
efectele personale.
18.2. Dusuri si chiuvete
18.2.1. Trebuie prevazute pentru lucratori dusuri corespunzatoare si in numar suficient, daca
acest lucru este impus de natura activitatii sau din motive de sanatate.
Trebuie prevazute sali de dusuri separate sau o utilizare separata a salilor de dusuri pentru
barbati si pentru femei.
18.3. Cabine de WC-uri si chiuvete.
In apropierea posturilor de lucru, a incaperilor de odihna, a vestiarelor si a salilor de dusuri sau
chiuvete, lucratorii trebuie sa dispuna de locuri speciale, dotate cu un numar suficient de WC-uri si de chiuvete.
Trebuie prevazute cabine de WC-uri separate pentru barbati si pentru femei sau utilizarea
separata a acestora.
In sarcina lucratorilor ramane igiena personala si pastrarea crateniei si ordinii la locul de munca/ postul de lucru.
Daca veti fi concediat pe motivul invocat de dvs. in discutie, puteti contesta in instanta, decizia de concediere si invoca prevederile de mai sus.
Multumesc pt. răspuns.
Din păcate din prevederile de mai sus vă că se potriveşte doar "In sarcina lucratorilor ramane igiena personala si pastrarea crateniei si ordinii la locul de munca/ postul de lucru.", prevedere care nu-mi este favorabilă mie.
La ce pot să mă aştept? Se poate ajunge direct la concediere (pe motiv că am mai fost avertizat verbal) sau prima dată va avea loc o procedură disciplinară?
În urma cercetării disciplinare se poate aplica direct desfacerea disciplinara a c.i.m.
Însă, angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Articolele de lege invocate de mine ar trebui sa va sugereze si faptul ca sunt prevederi care impun angajatorului crearea unumitor conditii de munca, care de fapt, din mentiunile dvs. inteleg ca nu s-au realizat la actualul dvs. loc de munca.
Ca sa pastrati curatenia la locul de munca, aceasta trebuie asigurata prin conditiile create de angajator.
Daca nu aveti o chiuveta, un vestiar, o temperatura normala de lucru, un spatiu corespunzator pentru postul de lucru (ma refer la volum), etc. igiena dvs. personala poate fi afectata. In acelasi timp trebuie precizat ca nu trebuie sa aveti dus la serviciu pentru ca nu aveti acasa.
Vestiare
mariusastra
Buna ziua m ar interesa daca exista vreo lege in privinta vestiarelor si a chiuvetelor sa u a dusuriilor dintr un vestiar si cat de mare ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)