avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doua joburi full time?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doua joburi full time?

Buna ziua,

As dori sa știu dacă se poate sa lucrez cu doua contracte de munca, cu norma întreaga, la doi angajatori diferiți din mediul privat?

Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 29 August 2018
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga cu un alt angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga.
Mulțumesc!
Referitor la numărul de ore lucrate, pot apărea probleme dacă orarul nu se suprapune:
Ex: 7-15 primul angajator
16-24 al doilea angajator
Exista o reglementare care sa impună o cumulare a orelor de lucru pe săptămâna/ luna pentru angajat/angajator?
Mulțumesc!
1. Codul muncii nu impune regula ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.

Astfel, dispozitiile Codului muncii privind durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul cumulului de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, care este timul maxim de lucru legal a unui angajat ... marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care este timul maxim de lucru legal a unui angajat la mai multie societatii? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Timp de lucru in institutiile de arta luciamihalache luciamihalache Sunt angajata cu norma intreaga in \"privat\". Pot sa am inca o norma intreaga intr-o institutie de cultura ca si \"personal artistic\"? Mentionez ca in acest ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la nr de ore lucrate de un angajat cu mai multe contracte eliza.ilie eliza.ilie Care este numarul maxim de ore pe zi ce poate fi lucrat de un angajat cu mai multe contracte de munca la mai multi angajatori? Va rog trimiteti si articolul de ... (vezi toată discuția)