avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ma pot acuza de complicitate ???? ptr ca asta vor !
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ma pot acuza de complicitate ???? ptr ca asta vor !

Buna ziua . Am o SC cu activitate principala transport rutier marfa. Pe langa aceasta activitate mai am si alte licente ,printre care si cea care imi permite sa fac transbordari ,si depozitari marfa.
Situatia: anul acesta prin luna martie , am fost contactat in urma unui anunt (pe bursa) de o firma din Rep Moldova , care imi solicita serviciile .Am convenit (printr-un contract trimis pe fax) conditiile in care se va derula contractul si am inceput colaborarea. Mentionez ca modelul de contract l-am luat de pe net , si nu e ceva foarte stufos sau complex.
Dupa acesta firma au mai urmat inca 2 solicitari din partea a altor 2 firme.
Aceste firme (inclusiv a mea) sunt membre ale bursei de transport.De pe aceasta bursa , firmele din Moldova gaseau clienti (romani -transportatori) care le aduceau marfurile din UEpana in localitatea unde am eu depozitul. Aici se descarca marfa din camioanele romanesti (care veneau cu marfa din ue ) si se incarca mai departe ptr Moldova , in camioane moldovenesti ( cu soferi moldoveni care nu necesitau viza la intrare in Moldova).
Problema: foarte multe firme romanesti nu si-au primit banii de la aceste firme(case de speditie) din Moldova. Pagubele sunt de ordinul miilor de euro (practic una din firme nu a platit ptr nici o cursa data pe acea bursa ).
Si fata de mine au datorie , dar cu una din firme am recuperat datoria ( sincer va spun prin santaj : nu am data marfa din depozit pana nu mi-a platit).Acea firma a si disparut dupa aceasta intamplare ,(de prin august 2009) si nici unui caraus roman nu i-a platit serviciile de transport.
Celelalte 2 firme , cred ca intentioneaza sa faca ce a facut si prima
. Au dat curse pe bursa la preturi f f bune ( momeala) ca sa fie siguri ca le dau cuiva. Si cand a venit scadenta nu au mai fost de gasit .
Acum , firmele pagubite : ma ameninta cu tot felul :politia economica , garda ,procuratura ... ma acuza ca sunt complice cu moldovenii , ca de ce nu ii cunosc ...cum am facut contract cu ei , daca nu m-am intalnit cu ei ; ca datorita mie ( si proastei mele asigurari /informari asupra clientului moldovean) ei sunt in paguba. ETC.....
Mentionez ca in comenzile de transport luate de carausii romani de la casele de speditie moldovene ....firma mea nu este in nici un fel implicata / mentionata.
Nu am oferit nici o garantie (scrisa sau spusa) carausilor romani asupraseriozitatii sau asupra incasari banilor de la firmele moldovene.
Ba , mai mult le-am atras atentia ( e drept destul de tarziu ) ca nici mie nu mi-au platit ''la zi" facturile. Chiar si asa , ei au mers mai departe.
Alta mentionare : nici un caraus nu m-a sunat sa ma intrebe de seriozitatea firmelor din Moldova INAINTE sa ia comenzile (si sa faca cursa). Toti luau legatura cu mine , cand intrau in tara si vroiau sa stie locul/adresa unde trebuie sa vine( deci dupa ce semnau comanda si dupa ce erau incarcati)
Prin acea comanda se stabilesc in principal : pret , modalitate de plata , data platii , loc incarcare /loc descarcare, si detali marfa.
Acum intreb : sunt fondate acuzatiile lor ? Pot intra la complicitate ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 21:29, 10 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Art. 26 din Codul penal actualizat - Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Este de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.
Daca nu sstiati de activitate infrationala a firmei moldovene, atunci nu sunteti complice. Complicitatea si neindoielnic intentia caforma de vinovatie trebuie probate. Pana atunci, din ce spuneti dumneavoastra, se pare ca sunteti tot un ...inselat.
Oricum aveti obligatia de a incunostiinta organele in drept privind activitatea firmei moldovene.
Cu stima !

Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
De acuzat pot sa va acuze de orice , inclusiv de violarea Fecioarei Maria si aparitia crestinismului , dar orice acuzatie trebuie dovedita cu ajutorul mijloacelor admise de proba .
Daca nu se dovedeste implicarea dumneavoastra in fraudarea acestor firme , nu sunt probleme , chiar daca marfa era incarcata de la si din depozitul dumneavoastra.
Contract de inchiriere aveati pentru ca va foloseau depozitul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare comanda transport hiqtrans hiqtrans Buna ziua. Numele meu este florin si detin o societate de transport intern si international de marfuri. Am facut un transport franta romania conform unei ... (vezi toată discuția)
Avizare trimisa prin email neprimita lucian1985 lucian1985 Buna ziua Mi-a venit un transport pe mare ceea ce necesita descarcarea marfii in depozit.Firma de transport zice ca mi-a trimis avizare de descarcare in ... (vezi toată discuția)
Cine suporta riscul? igor_drangoi igor_drangoi A fost incheiat un contract de transport, dintre o firma caraus si o o societate, fara sa fie prevazut, in contract, nimic mai mult decat destinatia, data, si ... (vezi toată discuția)