avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere intoarcere din CIC inainte de data solicitata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere intoarcere din CIC inainte de data solicitata si aprobata prin decizie la intrarea in CIC

Angajatorul este obligat sa aprobe intoarcerea salariatei aflate in CIC mai repede decat data prevazuta in cererea initiala ( aprobata printr-o Decizie, agreata si semnata de ambele parti)?
In solicitarea initiala , angajata a optat pentru CIC pe o perioada 2 ani, iar acum doreste sa se intoarca cu 60 de zile mai repede, pentru putea beneficia de stimulentul de insertie.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2018
cmsimona, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 31 August 2018
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. Prin urmare, legea nu retrictioneaza dreptul persoanei aflate in CCC sa revina mai devreme in activitatea , situatie in care angajatorul are obligatia de a o reprimi la munca si mai devreme decat data stabilita initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia se intoarce la locul de munca mai devreme cu 60 de zile de a implinii copilul 2ani Calin Laudat Calin Laudat Buna ziua, sotia mea doreste sa se intoarca la locul de munca mai devreme pentru a beneficia de stimulentul oferit de catre stat. In urma discutiilor purtate ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic alinadtanase alinadtanase Sunt in CIC...Cand ma intorc la servici dupa 2 ani firma este obligata sa ma primeasca pe aceeasi functie? Mi s-a spus ca daca stau in CIC 2 ani nu ma mai ... (vezi toată discuția)
Mutare loc munca in alt oras AlenCasian AlenCasian Am revenit din CIC de 2 saptamani ,angajatorul sustine ca nu are ce sa-mi dea de munca si spune ca va incerca sa-mi gaseasca ceva de facut la 300 km departare ... (vezi toată discuția)