avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozite in Romania la venituri din U.S.A
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Impozite in Romania la venituri din U.S.A

Buna ziua !
Fica mea a primit o bursa de studii de doctorat in U.S.A., avand o remuneratie considerata de statul roman ca venit impozabil !!!
Mentionez ca a absolvit facultatea in Germania, prin bursa acordata de o facultate tot din U.S.A.
1. Va rog sa-mi spuneti daca este obligata sa plateasca, in conformitate cu legislatia romaneasca actuala ( noul Cod Fiscal) , taxe si impozite in Romania sau le poate achita in statul in care primeste respectivele venituri, respectiv U.S.A .
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: fun_fun , utilizator 13:02, 24 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fiica este cetatean roman cu domiciliul in Ro, atc ANAF ul o considera rezident fiscal in Ro. Din cate stiu eu dintr-o situatie similara dar cu alta tara (UE), doar veniturile din salarii nu interesereseaza ANAF-ul. Pot fi diferente intre regimul fiscal cu SUA si UE , de aceea trebuie sa vedeti daca exista conventie de eliminare a dublei impuneri a Ro cu SUA si, daca exista, ce scrie in ea. Si nu e numai de impozit, mai dificil e cu CAS si CASS pt studentii romani in strainatate,
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2018
fun_fun, utilizator
Multumesc ! In urma " cercetarilor " facute am aflat ca in Romania - bursele doctorale nu sunt impozitate - , conform legislatiei inca in vigoare, dar inca imi este neclar daca fiica mea este obligata sa plateasca CAS si CASS in Romania, in conditiile in care in pachetul / bursa obtinuta in SUA si pentru care s-a semnat un contract pe 6 ani, intra si asigurarea de sanatate.
Bun. Am inteles ca totul depinde de tratatul / conventia dintre Romania si SUA privind evitarea dublei impuneri. Singura conventie gasita pe trei site-uri diferite este cea din link-urile atasate.
Va rog sa-mi spuneti DACA MAI ESTE IN VIGOARE sau unde /cum pot gasi aceasta conventie in vigoare la acest moment. Multumesc !
1. [ link extern ] /
2. [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu exact. O sa verific. Dar nu ar fi exclus sa fie in vigoare, multe sunt in vigoare inca din anii 70. Revin.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca aceasta conventie este inca in vigoare pentru ca e mentionata de MAE la capitolul cadru legal bilateral cu SUA ( ultima pozitie) .
Link : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursele de doctorat viochi viochi Buna ziua ! Fica mea a obtinut in 2018 o bursa de doctorat in SUA. In ce conditii este aplicabila scutirea de plata taxelor si impozitelor in Romania, ... (vezi toată discuția)
Cass venituri dobanzi sylvia_dana2002@yahoo.com sylvia_dana2002@yahoo.com Buna ziua, Am primit decizie de impunere pentru CASS VN dobanzi bancare.Insa depozitele respective au fost constituite din venituri salariale obtinute in ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri cliviu cliviu Buna Ziua Referitor la Ord 1099/2016 privind rezidenta fiscala am o nelamurire. Eu lucrez cu contract de munca in Ghana unde am viza de sedere si viza de ... (vezi toată discuția)