avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am moștenit un apartament grevat de ipotecă pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am moștenit un apartament grevat de ipotecă pentru un împrumut în valoare de 30.000 de euro. Creditorul a dispus executarea silita și apartamentul s-a vândut la licitație cu suma de 24.000 de euro, care e responsabilitatea mea pentru pasivul moștenirii?

buna ziua.
intrebarea mea e legata de datoria creata prin acceptarea unei mosteniri
sunt unicul mostenitor legal al tatalui meu decedata in 2010 - cu certificat de mostenitor.
singurul bun mostenit e un apartament grevat de ipoteca pentru un imprumut in valoare de 30.000 Euro. in contractul de imprumut se specifica ca imprumutul sa fie restituit in totalitate iar in cazul in care nu se restituie bani se va proceda la executarea silita a apartamentului. certificatul de mostenitor specifica ca apartamentul se transmite grevat de dreptul de ipoteca.
creditorul a dispus executarea silita si apartamentul s-a vandut la licitatie cu suma de 24.000 Euro
doresc sa intreb daca din punct de vedere legal sunt responsabila pentru plata diferentei de bani sau in virtutea noului cod civil raspunderea mea se limiteaza la valoarea bunului mostenit - chiar daca creanta a fost creata inainte de intrarea in vigoare. - intrucat datoria a devenit scadenta numai in 2017.
va multumesc anticipat.
Rossela Roberts
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Rossela , utilizator 09:50, 6 Septembrie 2018
In ceea ce priveste datoriile mostenite puteti fi urmarita (executata silit) numai pentru bunurile mostenite - deci nu si pentru bunurile pe care le detineati in nume propriu, anterior dezbaterii succesiunii.
In acest sens, art. 1114 al 2 Cod Civil prevede ca:
"Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia."
multumesc pentru raspuns, executorul mi-a spus ca creditorul poate sa ma dea in judecata pentru diferenta de bani.
de asemenea, sunteti de parere ca taxa perceputa de executor cade in sarcina mea?
CAPITOLUL IV
Partajul succesoral şi raportul

SECŢIUNEA a 3-a
Plata datoriilor

Art. 1155

Plata pasivului. Excepţiile de la divizarea de drept a pasivului moştenirii

(1) Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.

(2) Înainte de partajul succesoral, creditorii ale căror creanţe provin din conservarea sau din administrarea bunurilor moştenirii ori s-au născut înainte de deschiderea moştenirii pot cere să fie plătiţi din bunurile aflate în indiviziune. De asemenea, ei pot solicita executarea silită asupra acestor bunuri.

(3) Regula divizării de drept a pasivului succesoral nu se aplică dacă:

a) obligaţia este indivizibilă;

b) obligaţia are ca obiect un bun individual determinat ori o prestaţie determinată asupra unui astfel de bun;

c) obligaţia este garantată cu o ipotecă sau o altă garanţie reală, caz în care moştenitorul care primeşte bunul afectat garanţiei va fi obligat pentru tot, însă numai în limita valorii acelui bun, iar participarea sa la restul pasivului moştenirii se reduce corespunzător;

d) unul dintre moştenitori este însărcinat, prin titlu, să execute singur obligaţia. În acest caz, dacă titlul îl reprezintă testamentul, scutirea celorlalţi moştenitori constituie o liberalitate, supusă reducţiunii dacă este cazul.
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Opinia executorului este gresita. Este adevarat ca puteti fi actionata in instanta de catre creditor, dar asta nu inseamna ca va si castiga. Creditorul va poate urmari numai pentru alte bunuri care fac parte din masa succesorala.
Da, desi este absurd, onorariul executorului va fi retinut in sarcina dvs dar tot ca o datorie a mostenirii, nu ca o datorie proprie a dvs.
multumesc pentru raspuns, nu sunt alte bunuri in masa succesorala

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu datoria la banca daca datornicul moare? Gasile Gasile X are un imprumut de 25000 de euro la o banca, nu a returnat nici o rata bancii respective deoarece s-a imbolnavit iar dupa 3 luni de zile a murit, dealtfel X ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii de catre copii danescumihaela14 danescumihaela14 Buna ziua Cine mosteneste datoriile unui pensionar care plateste o datorie unei alte persoane prin popriere lunara din pensie? Pensionarul nu are bunuri ... (vezi toată discuția)