Doresc să va prezint pe scurt un caz specific de nepasare si incompetenta din partea primăriei: locuiesc intr-o casa cu 6 apartamente, casa este în formă de L ,imobilul de la apartamentul unu este proprietatea primăriei,până în 2003 a fost locuință socială de atunci este în paragina.Primaria ne trimite notificare sa plătim 16.000 de lei ( primăria acoperind 0,1% din aceasta suma,in Cf ul comun neavând trecută nici o cota parte)pentru reparatiile necesare la apartamentul 1.(acesta este singurul apartament cu fațada spre strada),fațadele celorlalte imobile fiind în stare buna,specificand că dacă nu ne conformăm riscam să fie amendați(tot noi)și impozitul pe casa se va majora cu 500 %,deci legea e lege,mai puțin pentru primărie care încearcă să-și repare imobilele pe banii cetățenilor ?ce putem sa facem în acest caz ?avem vreo șansă daca dăm primăria in judecată?
Buna seara!
In ce localitate se afla imobilul, carei primarii ii apartine apartamentul acela? Celelalte 5 apartamente din imobil au proprietari persoane fizice si un singur apartament este in proprietatea statului?
Imobilul detine vreo expertiza la risc seismic sau se afla pe lista imobilelor cu risc seismic?
Ceilalti proprietari au carte funciara pe apartamentele din proprietate? In actele de proprietate este scrisa pentru fiecare apartament cota-parte indiviza?
Buna seara.imobilul este situat in Cluj Napoca pe strada Traian. Fiecare proprietar are Cf individual(persoane fizice).apartamentul 1(o camera de 16 mp fara toaleta și utilități) este în proprietatea statului,fiind chiar la intrarea în curte are o fațada spre strada,restul apartamentelor având fațada spre curte și spre Someș.cladirea nu se afla pe lista imobilelor cu rism seismic,in acte fiecărui apartament este trecuta cota parte , și în Cf ul colectiv,in dreptul ap 1 este lăsat liber.am dat un search pe Google și am mai găsit probleme asemănătoare pe strada Horea,primăria a dat amenzi și a mărit impozite pentru clădiri neîngrijite(in care dețin și ei apartamente),însă la noi nu este cazul,primăria s-ar putea amenda singura,bine că ne schimba bordurile la fiecare 2 ani dar nu îs in stare să își gestioneze și să se ocupe de întreținerea proprietatilor.Unul dintre vecini(cel de la ap 2) a dorit să achiziționeze camera de la ap 1 că sa își extindă locuinta,dar cică nu se poate vinde,același răspuns l-a dat primăria și celor care au locuit acolo în chirie.(și ei au încercat să cumpere locuință) însă primaria a preferat să lase apartamentul gol aproape 15 ani.
-ELLA-
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteti sa scrieti cum arata continutul notificarii de la primarie? Ma intereseaza care este legislatia invocata de primarie.
Oricare proprietar poate face cerere la OCPI prin care sa solicite inscrierea mentiunii cotei parti ce revine apartamentului statului. Se poate calcula prin diferenta, din 100% se scad cotele parti ale celorlalte apartamente. A se citi Legea cadastrului.
Referitor la refacerea fatadei lucrurile stau in felul urmator:
- chiar daca apartamentul apartine statului, fatada face parte din partile comune
- daca primaria doreste refacerea fatadei, proprietarii trebuie sa ceara refacerea fatadei intregului imobil. Daca tot sunt obligati sa plateasca, proprietarii sa beneficieze de toata fatada refacuta.
Daca va ganditi sa dati primaria in judecata, ar fi util sa o faceti cu scopul de a contribui la cheltuielile de intretinere a spatiilor comune conform cotei parti. Pentru asta trebuie sa solicitati mai intai un certificat de urbanism, apoi acordul unitatii administrative a apartamentului nr 1, primariei, conform cerintelor din certificatul de urbanism.
Doar asa ati avea castig de cauza si ati scapa de amenzi, de impozitul marit, supunandu-va obligatiilor legale privind intretinerea spatiilor comune din condominiu.
Buna ziua.certificatul de urbanism exista,ca urmare a cererii făcute de municipiul Cluj Napoca.Pe notificare se face referire la legea Nr 153 din 2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a cladirilor și legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice( clădirea nu este monument istoric),imobilul este situat in zona de acțiune prioritară stabilita prin HCL Nr 358/11.07.2013.In fisa proiectului sunt trecute doar reparațiile necesare pentru apartamentul 1,restul clădirii a fost renovat acum câțiva ani pe cheltuiala proprie de fiecare proprietar in parte.
-ELLA-
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua!
Intradevar, actiunea primariei se pliaza pe cadrul legal si consider o oportunitate de care pot beneficia cetatenii, de faptul ca aceasta face demersurile legale necesare, pregatirea documentatiei cerute etc. , toate acestea fiind mult mai greu de realizat de catre proprietari si sunt mari consumatoare de timp.
Fiecare proprietar este obligat sa participe cu cheltuieli conform cotei parti.
O discutie ar fi componenta costurilor devizului lucrarii, valoarea totala a cheltuielilor sa fie stabilita la un cost "onest". Dar acest lucru nu il pot verifica, influenta sau stabili de proprietarii imobilului deoarece reabilitarea se face de catre administratia publica pe baza documentatiei de care este raspunzatoare primaria in exclusivitate.
La baza documentatiei stau si hotararile de consiliu local, ceea ce inseamna ca legalitatea, necesitatea, oportunitatea acestora poate fi analizata doar de anumite institutii ale statului.
De exemplu hotararile date de Guvernul Romaniei care au produs efecte juridice nu pot fi atacate la fel ca si actele normative cu caracter individual in instanta de contencios administrativ, ele neavand caracter individual, fiind cu caracter normativ... etc.
O alta discutie este atunci cand o ordonanta de guvern este declarata de curtea constitutionala, neconstitutionala, dar nu este cazul dvs: Legea 554/2004 art. 1 (7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.
Art. 2 f) contencios administrativ - activitatea de solutionare de catre instantele de contencios administrativ competente potrivit legii organice a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica, iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau incheierea, dupa caz, a unui act administrativ, in sensul prezentei legi, fie din nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim;
ART. 4 Exceptia de nelegalitate
(1) Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetata oricand in cadrul unui proces, pe cale de exceptie, din oficiu sau la cererea partii interesate.
(2) Instanta investita cu fondul litigiului si in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate, constatand ca de actul administrativ cu caracter individual depinde solutionarea litigiului pe fond, este competenta sa se pronunte asupra exceptiei, fie printr-o incheiere interlocutorie, fie prin hotararea pe care o va pronunta in cauza. In situatia in care instanta se pronunta asupra exceptiei de nelegalitate prin incheiere interlocutorie, aceasta poate fi atacata odata cu fondul.
(3) In cazul in care a constatat nelegalitatea actului administrativ cu caracter individual, instanta in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost constatata.
(4) Actele administrative cu caracter normativ nu pot forma obiect al exceptiei de nelegalitate. Controlul judecatoresc al actelor administrative cu caracter normativ se exercita de catre instanta de contencios administrativ in cadrul actiunii in anulare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
ART. 5 Actele nesupuse controlului si limitele controlului
(1) Nu pot fi atacate in contenciosul administrativ:
a) actele administrative ale autoritatilor publice care privesc raporturile acestora cu Parlamentul;
b) actele de comandament cu caracter militar.
(2) Nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea sau desfiintarea carora se prevede, prin lege organica, o alta procedura judiciara.
(3) In litigiile referitoare la actele administrative emise pentru aplicarea regimului starii de razboi, al starii de asediu sau al celei de urgenta, cele care privesc apararea si securitatea nationala ori cele emise pentru restabilirea ordinii publice, precum si pentru inlaturarea consecintelor calamitatilor naturale, epidemiilor si epizootiilor nu sunt aplicabile prevederile art. 14.
V-am dat aceste exemple ca sa intelegeti contextul.
LEGE nr. 153 din 5 iulie 2011 (*actualizata*) privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (actualizata la data de 29 iulie 2016*)
ART. 5 (1) Pentru elaborarea si fundamentarea programelor multianuale, autoritatile administratiei publice locale au obligatia luarii masurilor necesare pentru identificarea si inventarierea cladirilor prevazute la art. 1 alin. (1), precum si a detinatorilor acestora, stabilirea zonelor de actiune prioritara si a regulamentelor de interventie, in conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) Zonele de actiune prioritara si regulamentele de interventie prevazute la alin. (1) se elaboreaza in conditiile prevazute la art. 28 alin. (1) lit. b) si alin. (2).
(3) Programele multianuale, listele de inventariere a cladirilor prevazute la art. 1 alin. (1) si a detinatorilor acestora, precum si stabilirea zonelor de actiune prioritara si regulamentele de interventie aferente se avizeaza din punct de vedere urbanistic, estetic si arhitectural de catre comisiile locale de urbanism si amenajarea teritoriului si se aproba, respectiv se actualizeaza ori de cate ori este necesar, prin hotarari ale consiliilor locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, precum si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz.
(4) Comisiile locale de urbanism si amenajarea teritoriului prevazute la alin. (3) pot fi abilitate prin hotarare a consiliilor locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, precum si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, sa avizeze documentatii tehnice pentru lucrarile de interventie, sa monitorizeze executarea lucrarilor, inclusiv sa participe la receptia la terminarea lucrarilor.
(5) In exercitarea atributiilor prevazute la alin. (3) si (4), comisiile locale de urbanism si amenajarea teritoriului colaboreaza, in conditiile legii, cu filialele teritoriale ale Ordinului Arhitectilor din Romania, precum si cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si/sau serviciile deconcentrate ale acestuia, dupa caz.
Balcon la parter
MartinRed
Buna ziua!
Locuiesc la parterul unui bloc. Initial nu am avut balcon, dar dupa N autorizatii si drumuri au reusit parintii mei sa faca tot ce trebuia si am ... (vezi toată discuția)