avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montaj gratii la balconul unui parter
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montaj gratii la balconul unui parter

In ce conditii un locatar isi poate monta gratii la parter? Respectivul apartament a fost recent pradat de hoti, iar proprietarul, pentru a se asigura, si-a pus gratii. Nu a cerut nicio autorizatie AP si nici nu a instiintat inainte.
Mentionez ca balconul are vedere spre spatele blocului, nu spre fatada unde este intrarea in bloc, dar spatele da spre strada.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:04, 26 Septembrie 2018
Nu exista prevederi legale in privinta montarii de gratii la parter.
Pentru montarea grilajelor nu este necesara autorizatie de construire de la primarie si nici acordul asociatiei.
Legea prevede ca proprietarul nu sa afecteze partile comune ale fatadei, insa ferestrele sunt proprietate individuala, astfel proprietarul are dreptul sa isi protejeze proprietatea individuala.
Proprietarul isi poate monta grilaje fara probleme.

Articolul 11-L230/2007
(1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Articolul 16
(1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
Multumesc frumos pentru informare!

Legea noua este schimbata pe tema acestui subiect sau nu se aplica deoarece nu este inca in vigoare si nici nu are aplicabilitate retroactiva?
Nu apare nicio prevedere in ceea ce priveste intrebarea dvs.. Au batut campii aiurea in tramvai!
L196/2018 intra in vigoare in 28.09.18 si abroga L230/2007 si HG1588/2007.

Articolul 32-L196/2018
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.
(2) În cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului fațadei se face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociațiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentații tehnice elaborate în condițiile legii, de către arhitecți cu drept de semnătură și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, regimul monumentelor istorice și al zonelor protejate, reabilitare termică pentru creșterea performanței energetice a clădirilor și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
(3) Înainte de modificarea aspectului fațadei condominiului, președintele asociației de proprietari solicită, în scris, autorității administrației publice locale toate informațiile și restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism sau prin regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară stabilite în cadrul programelor multianuale privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
Inclusiv politia recomanda instalarea de sistem de securitate si siguranta la apartamnetele situate la parter,mezanin
Existenta de sistem de securitate reprezinta element esential in cazul asigurarii locuintelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul inchiderii balconului la reabilitarea blocului m1a8r1i2 m1a8r1i2 Buna ziua Am o problema similara cu cea semnalata de o persoana pe acest forum in 2015, nu spune cum a solutionat Va rog un raspuns juridic: daca refuz sa mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am nevoie de un sfat in legatura cu o problema. }n ... pandatao pandatao Buna ziua! Am nevoie de un sfat in legatura cu o problema. }n 2016 am infiintat asociatia de proprietari, tocmai pentru reabilitarea termica a blocurilor. ... (vezi toată discuția)
Balcon la parter MartinRed MartinRed Buna ziua! Locuiesc la parterul unui bloc. Initial nu am avut balcon, dar dupa N autorizatii si drumuri au reusit parintii mei sa faca tot ce trebuia si am ... (vezi toată discuția)