avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociatie

Buna ziua,!cum as putea să închid o asociație non-profit fara prea multe complicații. Am fost mai multi membrii fondatori, iar acum am ramas doar doi,unul a decedat,ceilalți s-au retras. Bunuri ale asociației nu sunt decat niste mobilier și nimicuri. Este suficient o hotărâre a asociaților de inchidere, pentru că suntem sub numărul minim cerut?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:15, 10 Octombrie 2020
Buna seara!
Asociatiile se constituie, functioneaza si se dizolva conf. OG 26/ 2000.
Mai pe scurt, in cazul dvs., in conditiile in care mai sunteti doar 2 membrii fondatori, asociatia se dizolva de drept. Insa, constatarea dizolvarii se realizeaza prin hotarare judecatoriei in a carei circumscriptie se afla sediul asociatiei. Din pacate, trebuie si contabil rezolvata problema, prin depunetea bilantului contabil si apoi se fac demersurile necesare radierii asociatiei din Registrul Asociatilor si Fundatiilor.
Nu puteti sa va rezolvati situatia doar printr- o hotarare a asociatilor ramasi.
Mai mult decat atat, Bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice, ci numai catre persoane juridice de drept privat sau de drept public, cu scop asemanator.


Dumitreasa a scris:

Buna ziua,!cum as putea să închid o asociație non-profit fara prea multe complicații. Am fost mai multi membrii fondatori, iar acum am ramas doar doi,unul a decedat,ceilalți s-au retras. Bunuri ale asociației nu sunt decat niste mobilier și nimicuri. Este suficient o hotărâre a asociaților de inchidere, pentru că suntem sub numărul minim cerut?

Numarul de membri mai redus decat cel legal nu e neaparat un motiv de dizolvare - legea permite sa functionati temporar cu mai putin de trei, daca compliniti in termen de trei luni acel numar minim prin atragerea de nou/ noi membri. Iar daca nu doriti sa mai existe asociatia, o puteti dizolva voluntar prin hotarare a Adunarii Generale si daca sunt multi membri, daca sunt de acord cu dizolvarea majoritatea ceruta de Statut pentru o astfel de hotarare. Procedura nu este una "fara prea multe complicatii" caci trebuie numit lichidator, facuta toate procedura de lichidare ceruta de lege, costa si dureaza mai mult de jumatate de an.... Daca sunteti numai doi membri ramasi, probabil implicit sunteti membri si in COnsiliul DIrector, si atunci nu ar prea fi in regula sa cereti dizolvarea judecatoreasca pe motiv de coborare sub pragul legal de numar de membri o perioada peste cea tolerata de lege, caci ar fi un soi de invocare a propriei culpe... Acea procedura nici nu aduce avantaje practice semnificative, ca si acolo se numeste lichidator care trebuie platit de asociatie, si dureaza la fel de mult sau chiar mai mult toata procedura decat in cazul dizolvarii voluntare....
Bună ziua. Dorim să desfiinţăm o asociaţie non-profit. Am făcut Adunarea Generală necesară, şi am derulat corespondenţa aferentă cu Judecătoria. În ultima hotărâre, Judecătoria ne-a respins cererea deoarece la Adunarea Generală pentru dizolvare am omis să desemnăm un lichidator. Avem drept de recurs 30 de zile. Ce avem de făcut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in mod corect v-a respins, pentru ca AG era obligata sa desemneze lichidatorul, si CD trebuia sa fi vobit deja si identificat un practician in insolventa dispus sa accepte numirea.... Trebuie sa mai convocati de urgenta AG sa desemneze si lichidator si depuneti acel extras de PV sedinta AG la instanta in forma atestata avocatial sau autentificat notarial, la fel ca extrasul de PV sau PV de la sedinta in care s-a decis dizolvarea....
Mulţumim pentru răspuns. Sunt aspecte la care trebuie să fim atenţi anume, atunci când alegem lichidatorul? Trebuie repetată şi hotărârea de dizolvare a organizaţiei?
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
Varga Istvan, utilizator

Alte discuții în legătură

Lichidare asociatie Ionica T Ionica T Bună seara.sunt reprezentantul unei asociatii non profit cu 3 membri dar în ianuarie 2023 a decedat unul din membri,și aș vrea să lichidez și să radiez ... (vezi toată discuția)
Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. luizalle luizalle Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. Am avut doar 3 membrii toata perioada (doar membrii fondatori) si unul dintre ei a decedat acum ceva timp. ... (vezi toată discuția)
Asociatie caritabila spl spl Va rog sa ma ajute cineva specializat pe non-profit. Trei persoane au constituit o asociatie caritabila.La infiintare, doi dintre acestia si-au adus ... (vezi toată discuția)