avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... va rog sa ma ajutati pt o contestatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

va rog sa ma ajutati pt o contestatie

1) exista posibilitatea platii jumatatii din minimul amenzii prevazute la art. 45,alin. 2 din Lg. 92/2007( fratele meu a fost depistat de politia comunitara fara bilet pe autobuz. a semnat pv insa la rubrica cu jumatate din minimul amenzii, poltistul a tras o linie. ce parere aveti?)
2) in cazul in care fratele meu imi face o procura speciala la notar pot face contestatia in numele lui, respectiv prezentarea in fata instantei?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 12:33, 14 Noiembrie 2009

Buna ziua.
Art. 45
(1) Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, patrimoniala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice, care calatoresc cu mijloacele de transport public de persoane fara titlu de calatorie valabil sau refuza sa prezinte organelor de control titlul respectiv de calatorie, care au un comportament necivilizat sau care aduc prejudicii mijloacelor de transport.
Dar acelasi art.45 la aliniatul 8 spune ca:
(8) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (2)-(7) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, de catre primarul general al municipiului Bucuresti, de catre presedintii consiliilor judetene si de catre persoanele imputernicite de acestia, dupa caz.
(9) Consiliile locale, consiliile judetene si, dupa caz, Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor stabili, potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, faptele care constituie contraventii in domeniul serviciului de transport public local, altele decat cele prevazute la alin. (2)-(7) sau in alte reglementari legale.

Art. 46
Contraventiilor prevazute la art. 45 alin. (2)-(7) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor ale art. 28.

In leg.180/2002 ,urmatoru art.
"Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres."
Cu respect ,Alexa...
multumesc frumos pt. raspuns.
Dar nu sunt lamurit daca pot sa ma prezint eu in fata instantei in locul fratelui meu, daca acesta imi face o procura speciala la notar(el nu poate sa se prezinte din cauza serviciului). Doresc sa contest procesul-verbal intru-cat la rubrica " poate achita in 48 ore jumatate din min. amenzii, politistul a tras o linie cu pixul, fara sa scrie exact suma pe care pot sa o platesc in 48 ore). Personal consider ca pv. ar trebui sa fie nul din acest considerent .??
sarut manutele

Trebuie mentionat expres in actul in baza caruia s-a aplicat contraventia posibilitatea achitarii in 48 ore a jumatatii din minim!
Nu cred ca e vorba in cazul de fata!
Poti sa iti reprezinti fratele dar trebuie sa fi licentiat in drept ca sa poti pune si concluzii!
daca nu esti licentiat in drept atunci soliciti judecarea cauzei in lipsa si faci concluzii scrise pt ati sustine argumentele
Va puteti reprezenta fratele in instanta ca persoana fara studii juritice, asta insemnand ca nu puteti pune concluzii in sedinta dar puteti sa va exprimati p.d.v. prin note scrise pe care le depuneti la dosar.Mergeti la notariat si faceti procura pentru dosarul in cauza.In baza procurii puteti vedea si dosarul la arhiva. In cazul in care se face contestatie, intampinare.. acestea trebuiesc semnate de cel in cauza, adica de fratele dvs.
Pe scurt, prin procura puteti sa va prezentati in fata instantei in locul lui dar aveti limitare in actiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. Va rog sa imi spuneti care este cuantumul actualizat al amenzii pentru neanuntarea in timpul stabilit prin lege, a accidentului de munca. Va ... (vezi toată discuția)
Contravenþii machis machis În art.28 din OG 2/2001 privin regimul juridic al contravenţiilor se prevede dreptul contravenientului de a achita în 48 de ore de la încheierea pr.verbal ... (vezi toată discuția)
Posibilitate achitare jumatate din minimul amenzii lege 61/1991 și lege 92/2007 steliana_ro steliana_ro Buna ziua, incepand cu 24.08.2018 intra in vigoare Legea 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contravenționale. ART. 46 din ... (vezi toată discuția)