avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal să se sisteze furnizarea apei în cazul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal să se sisteze furnizarea apei în cazul celor care nu au restanțe?

Este legal sa se sisteze furnizarea apei in cazul celor care NU AU RESTANTE ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:41, 13 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legal la niciunii sa se sisteze alimentarea cu apa.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Legalitatea sistarii furnizarii apei este reglementata in urmatoarea legislatie:
[ link extern ]

LEGE nr. 241 din 22 iunie 2006 (*republicata*)
PRIVIND SERVICIUL DE ALIMENTARE CU APA SI DE CANALIZARE*)
actualizata la 03.08.2018

EMITENT PARLAMENTUL
Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 679 din 7 septembrie 2015


Articolul 32
(1) Operatorii au dreptul sa sisteze furnizarea/prestarea serviciului acelor utilizatori care nu isi achita contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirarii termenului de plata a facturilor, prin debransarea de la retelele publice de distributie a apei ori de la retelele publice de canalizare, si sa solicite recuperarea debitelor in instanta.
(2) Masura debransarii de la reteaua publica se poate lua numai in urma unei notificari prealabile adresate utilizatorului restant si se poate pune in aplicare dupa 5 zile lucratoare de la data primirii acesteia; transmiterea se poate face prin curier sau prin scrisoare recomandata. Procedura de notificare se va considera indeplinita si in cazul unui eventual refuz de primire a acesteia din partea utilizatorului.
(3) Reluarea furnizarii/prestarii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare catre utilizator se face dupa achitarea sumelor facturate de operator conform prevederilor din contractul-cadru*) aprobat de A.N.R.S.C.
Nota
──────────
*) A se vedea asteriscul de la art. 31 alin. (11) lit. c).
──────────
(4) Reluarea furnizarii/prestarii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare se va face in termen de maximum 5 zile lucratoare de la efectuarea platii; cheltuielile justificate aferente sistarii, respectiv reluarii furnizarii/prestarii serviciului, se suporta de utilizator.
(5) Asociatia de proprietari/locatari, in calitate de cedent, poate cesiona catre operatori, in calitate de cesionari, in vederea recuperarii, debitele utilizatorilor din imobilele de tip condominiu cu o vechime mai mare de 60 de zile, in cazul in care valoarea debitelor reprezinta cel mult 15% din valoarea lunara a facturii aferente fiecarui bransament. Recuperarea acestor debite urmeaza a fi efectuata de catre operatori inclusiv prin actionarea utilizatorilor, in calitate de debitori cedati, in instantele judecatoresti/de executare.
(6) Operatorii/Operatorii regionali nu au dreptul sa sisteze furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apa si canalizare in imobilele de tip condominiu daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (5).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca aveti contract direct cu furnizorul, NU, Daca sunteti parte a unei asociatii care este entitatea contractanta, iar aceasta are restante, furnizarea se poate sista
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante intretinere Sonanca Sonanca Buna ziua. Va rog sa spuneti daca e legal ca intr-un bloc sa se inchida apa pentru toti locatarii pe motiv ca sunt 3 locatari cu restante la intretinere. ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere anik233 anik233 buna ziua Locuiesc in orasul Bicaz jud Neamt ,la noi in cartier au venit cei de la APASERV si ne-au oprit apa pe motiv de neplata,chiar daca cei mai multi ... (vezi toată discuția)
Debransare de la apa curenta fara avizare Alina_Ioana Alina_Ioana Buna ziua, Imi poate spune cineva daca este legal ca Apa Nova sa debranseze de la apa curenta doua blocuri fara avizare cu 30 de zile inainte de debransare ... (vezi toată discuția)