avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la moștenire al nepotului: poate deschide ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la moștenire al nepotului: poate deschide succesiunea după bunica lui, dacă ea a avut o relație de concubinaj cu un bărbat căruia i-a făcut un act (posibil comodat) pe casă?

Bunica fiului meu a decedat iar in ultimii 8 ani a avut o legatura cu un barbat. Acum vreo 2 ani a facut un act...cred ca de comodat cu nepotul acestuia, trecand facturile caseei pe acea persoana. Bunicul si tatal baiatului meu sunt decedati de multa vreme, fiul meu fiind unicul mostenitor legal al familiei. Dupa decesul bunicii baiatul meu poate avea vreun drept legal in casa aceea? Mai poate deschide el succesiunea? Barbatul respectiv nu l a lasat pe baiatul meu nici sa mai discute cu baiatul meu,iar bunica nici ea nu a facut nimic sa discute cu nepotul legitim.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:28, 13 Septembrie 2018
Daca bunica nu s-a recasatorit si daca fiul dvs este singurul nepot, intr-adevar, el este unicul mostenitor al bunicii. Daca bunica nu a instrainat imobilul ci doar a incheiat un contract de comodat (prin care se imprumuta folosinta cu titlu gratuit) atunci imobilul se afla inca in patrimoniul bunicii si el urmeaza a fi mostenit de catre fiul dvs. (fie ca mosteneste direct de la bunica in intregime, daca imobilul era doar al bunicii, fie ca mosteneste si de la bunic/tata - in functie de ordinea deceselor - daca imobilul apartinea si bunicului). Mai departe, daca imobilul apartinea si bunicului, bunica nefiind unic proprietar, ea nu a incheiat in mod valabil contractul de comodat si acesta nu poate fi opozabil fiului dvs.
Daca imobilul era intabulat in cartea funciara, puteti afla de la OCPI daca acesta se mai afla in patrimoniul bunicii iar daca acesta nu era intabulat, puteti solicita relatii de la Primarie. Oricum ar fi, cel mai indicat este sa va adresati unui birou notarial pentru dezbaterea mostenirii dupa bunica, veti primi acolo detalii si indicatii despre cum trebuie sa procedati in continuare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concubinajul nu este asimilat casatoriei.

Prin urmare, acesta nu da nastere dreptului de a succede.

Unicul succesor poate fi fiul dumneavoastra ( nepotul bunicii).

Daca bunul nu a fost instrainat ( facand doar obiectul unui contract de comodat - act cu titlu gratuit ), atunci acesta a ramas in patrimoniul bunicii, urmand a fi transmis catre succesori ( nepotul dumneavoastra, in speta ).

Solicitati un extras de carte funciara de informare de la OCPI , pentru a afla cui apartine dreptul de proprietate .

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa aflati cine e proprietarul si daca nu mai este bunica, prin ce modalitate a fost instrainat - donatie, contract de intretinere ... Dupa ce ne spuneti va putem sfatui in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. maryan27 maryan27 [i]Buna seara! Am si eu o intrebare. Se poate obtine prin notariat un document prin care sa ateste ca o parte dintr-o locuinta(casa) este cedata de proprietar, ... (vezi toată discuția)
Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire anonim anonim IN URMA DECESULUI SOTULUI AM RAMAS CU UN BAIAT.VREAU SA STIU DACA EL MOSTENESTE CEVA DIN CASA BUNICII DIN PARTEA TATALUI.CASA A FOST FACUTA INNAINTEA ... (vezi toată discuția)