avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Intrebare furt intelectual
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Intrebare furt intelectual

Buna sunt un utilizator nou in aceasta comunitate si as dori daca e posibil un raspuns la o simpla intrebare.

Datele problemei :
1. Se da un ziar online local, care are si o versiune tiparita disponibila abonatilor pe baza unei taxe anuale.
2. Ziarul local publica articole de mai multe tipuri : stiri locale, stiri generale si articole despre viata, sanatate, sex precum si mici ghiduri utile.
3. Ziarul online (sau portal) alege sa publice in cadrul unei sectiuni (sectiunea sex) articole pe care le scaneaza din carti. Aceste carti sunt publicate in Romania de catre edituri bine intremate precum Teora si Polirom.

Articolele publicate sunt copii identice ale materialelor tiparite in carti, fara nicio precizare a sursei si bineinteles fara recunoasterea altor referinte, pe care autorul original le face in carte. Vorbim de multe articole nu doar de unul.

Pentru exemplificare strict daca imi este permis postez o pagina drept exemplu :
[ link extern ]

Intrebarea este:
Fapta aceasta se pedepseste in Romania ? sau este un lucru legal si acceptat ?

Cu respect
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 10:42, 15 Decembrie 2009
Exista Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe care sanctioneaza astfel de fapte.
Iti multumesc,

eram ferm convins ca acest lucru este pedepsit fiind vorba pur si simplu de furt din orice parte ai privi subiectul.

Freeelis, crezi ca in Romania procesul de dovedire a acestui furt este ingreunat datorita faptului ca probele trebuie duse din online in offline ? si mai ales fiindca judecatorii nostrii poate nu au experienta necesara
Buna seara,
Exista instante specializate in domeniul proprietatii intelectuale, iar judecatorii au stagii de specializare in domeniu. Deci va sugerez sa luati legatura cu un consilier in proprietate intelectuala daca doriti sa formulati o actiune in tribunal in acest sens.
In cazul in care nu exista un contract de cesiune drepturi autor intre administratorul site-ului si autori sau cu editurile in cauza pentru publicarea articolelor, website-ul in cauza se afla in ilegalitate, lucru foarte usor de demonstrat chiar si in fata unor judecatori fara experienta in IP!
Legea 8 / 1996 permite utilizarea, fara consimtamantul autorului sau plata vreunei remuneratii, de scurte citate dintr-o opera, in scop de analiza, comentariu sau critica, sau pentru exemplificare, cu conditia ca lungimea citatului sa fie justificata! Evident ca si in aceste cazuri, sursa trebuie mentionata: este dreptul moral al autorului, de a i se recunoaste aceasta calitate, drept consfintit prin lege!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor versus srl Georgiana_G Georgiana_G Buna ziua, Nu stiu care ar fi solutia optima in cazul in care eu scriu o carte si doresc sa o vand in regie proprie, intai online si daca este cerere ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in relatia cu editurile Mickaela Mickaela Buna seara, Sunt in cautarea unor lamuriri (eventual cu articole de lege spre exemplificare) cu privire la relatia juridica ce reglementeaza traducerea ... (vezi toată discuția)
Furt intelectual daniel.turtoi daniel.turtoi Buna ziua , am si eu o nedumerire , ce inseamna furtul intelectual ? si ce implica acesta la ce este incadrat si ce raspundere am ? si sa fiu mai ... (vezi toată discuția)