avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Munc
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Munc

Buna seara,sunt lucrator comercial la un Hypermaket de aproximativ o luna jumatate si am intampinat urmatoarea problema : refuzul angajatorului de a-mi semna Contractul de Munca si restrictie pe cardul de bonuri de masa ( pot face cumparaturi numai din acest magazin ) sau ma intreaba la ce-mi este necesar Contractul.Ce pot face in acest caz? ( ca mine mai sunt alte persoane unele chiar u functii de conducere )

editat ; denumire angajator
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:56, 17 Septembrie 2018
1. Codul Muncii
Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1) C.mun., constitutie contraventie sanctionata de catre ITM cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
Un contract exista dar este semnat doar de catre muncitor nu si de angajator.Ce este de facut? Daca imi sau ne cerem sa fie contractul semnat de sef suntem intrebati la ce ne trebuie sau este de folos? Doar angajatorul are drepturi? Noi prostimea nu contam? Cat despre cei de la ITM nu cred ca este prima data cand inchid ochii.Intr-un Hypermaket lucreaza 100 sau mai mult de 100 de persoane.Oare cate contracte sunt pe bune si cat se respecta legea?
Sunt foarte multe c.i.m. care sunt pe bune ... daca mergem pe premisa ca toate institutiile inchid ochii si acceptam astfel de abuzuri ale angajatorului , atunci nu ar trebui sa ne mai plangem.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este de facut daca am aflat ca nu am contract de munca ? 0005 0005 Buna ziua . Ce este de facut daca am aflat ca nu mi sa facut contract de munca . Si patronul a oprit si o garanție si nu vrea sa o dea înapoi. El spune că ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Maria-dya Maria-dya Lucrez la un magazin ca gestionar de vreo 12ani,angajatorii au tot amanat sa.mi faca contract de munca. trecand atatia ani.ce sanse mai am pt recuperarea ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedam si cui ne adresam, cand suntem obligati sa lucram pe doua firme(grup) avem ctr de munca doar pe una dintre ele? Trandafir1990 Trandafir1990 Cum trebuie sa procedam si cui ne adresam, cand suntem obligati sa lucram pe doua firme(grup) avem ctr de munca doar pe una dintre ele? Atunci cand ai fost ... (vezi toată discuția)