avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incredintarea masinii unei persoane fara Permis
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Incredintarea masinii unei persoane fara Permis

Intr-o sera de joi am fost chemat de un prieten să ne plimbam,luând in seara aceea permisu,mai aveam 18km pana la destinație însă el ma rugat sai dau mașina sa meargă,prima oară am refuzat însă rugându-mă a 2 oară iam dat-o Find mașina lui urmând sa fie prins de poliție,ne-au dus la secție recunoscându-mi vina urmând in următoarele zile sa dam declarați.Eu ce sancțiuni voi lua? Dacă este mașina lui pot scapa??Sau ce pot declara ca sa scap?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
ManueI, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:35, 15 Septembrie 2018
V-ati recunosc vina printr-o declaratie scrisa sau doar verbal?
Depinde ce va declara si prietenul, daca isi va asuma intreaga vina sau va declara ca ati condus dvs si apoi l-ati lasat sa conduca cunoascand faptul ca nu poseda permis de conducere.

Art. 335-NCP
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

In consecinta, nu conteaza ca sunteti sau nu proprietarul vehiculului, ci ca ati incredintat vehiculul unei persoane care nu detinea permis de conducere.
Puteti declara ca nu aveati cunostinta ca amicul nu detine permis dar numai in cazul in care acesta ar sustine acest lucru, altfel ajungeti sa fiti acuzat si de fals in declaratii si inducerea in eroare a organelor de ancheta.
Problema este complicata, apelati la ajutorul unui avocat, puteti ajunge in situatia sa vi se anuleze permisul daca veti fi condamnat. Exista si varianta amanarii executarii pedepsei, caz in care ramaneti cu permisul, avocatul este mai cunostinta cu procedurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis ... 123tania123 123tania123 Buna ziua ... am o intrebare in seara de duminica ma oprit politia pe drum satesc si ma intrebat daca am permis am recunoscut ca nu ..prietenul meu era in ... (vezi toată discuția)
Suspendare + nr rosi expirate robertgeorge robertgeorge Buna ziua, am fost prins astazi dimineata de catre politia romana, cu permisu suspendat dupa data de 17 \"a expirat dovada de 4 zile\" si m-a prins cu o ... (vezi toată discuția)
Am comis o infractiune tase.98 tase.98 Buna seara! In urma cu cateva zile, am incredintat masina unei persoane fara permis de conducere si am facut accident. In urma accidentului am intrat cu masina ... (vezi toată discuția)