avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inspector in domeniul sanatatii si securitatii in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inspector in domeniul sanatatii si securitatii in munca

Buna ziua ! As vrea sa stiu daca fac cursul de 80h pentru calificarea Inspector SSM , dupa primirea certificatului de absolvire, acesta este valabil toata viata sau expira dupa un interval de timp ? As vrea mai multe detalii daca se poate despre acest curs . Il pot face daca am absolvit un liceu teoreti profil real (bio-chimie ) iar acum sunt studenta in anul 2 la facultatea de Biologie specializare Biochimie, Universitatea Bucuresti ? Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
GeorgiiA, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:16, 20 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indepliniti conditiile pentru obtinerea diplomei inspector ssm.
Diploma nu are termen de valabilitate.

Articolul 49_HG1425/2006
(1) Cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învățământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
------------
Litera a) a alin. (1) al art. 49 a fost modificată de pct. 34 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 955 din 8 septembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 27 septembrie 2010.
b) curs în domeniul securității și sănătății în muncă, cu conținut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puțin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii și certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).

[ link extern ]
In legislatie exista cateva neconcordante.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 47. - Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) Abrogat
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
In COR se regasesc ocupatii: inspector ssm si expert ssm.
In organigrama firmelor, plecand de la COR, fiecare angajator va mentiona, in functie de cerintele postului, ca si conditie de ocupare a postului - studii in domeniul ssm de nivel mediu sau studii de nivel superior. Cu facultatea de biochimie nu veti putea obtine un masterat/ doctorat in domeniul ssm sau sa urmati un curs postuniversitar de 180 de ore in domeniul ssm necesar pentru nivel superior. Va trebui sa urmati o facultate de profil tehnic.
Numai cu nivel mediu de pregatire in domeniul ssm nu veti putea sa infiintati o firma la Trgistrul comertului si sa obtineti autorizatie de la ITM - Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul ssm al carui sef sa fiti dvs. Veti putea presta activitate numai la angajatori/ firme in cadrul organizarii in profil ssm a firmei sau in cadrul unui SEPP ca personal cu studii medii.
.. nu veti putea obtine un masterat/ doctorat in domeniul ssm sau sa urmati un curs postuniversitar de 180 de ore in domeniul ssm,,

Domnule Popa, nimeni si nimic nu poate ingradi accesul la orice forma de invatamant in Romania. Oricine poate gce master si doctorat in orice domeniu. Ceea ce nu poti cface, teoretic, este ca nu poti sa te abilitezi ca SEPP daca nu ai studii superioare in domeniul inginerie. Spun teoretic pentru ca sunt ITM-uri care au dat abilitari si fara indeplinirea acestei conditii de studii superioare in inginerie, doar pe baza cursului de 180 de ore.
Ceea ce mi se pare mai grav este acea initiativa legislativa aflata in dezbatere publica prin care se propune infiintarea profesiei liberale de expert SSM care se poate obtine cu doua conditii: studii superioare in orice domeniu si master in SSM. Sa vedeti atunci, cand un absolvent de filologie vine sa supervizeze evaluarea de riscuri facura de un inginer, SEPP, , cu 20 de ani vechime in SSM !
Dle. Dascalu
In teorie puteti avea dreptate, in practica, nu. Intrebati un absolvent de filologie daca a putut sa urmeze un master sau un doctorat la Politehnica.
De altfel, finalul mesajului dvs. contrazice prima fraza din acelasi mesaj.
Stiu un caz concret de absolvent de curs postuniversitar in domeniul SSM organizat de o facultate de drept. Nu m-ar mira sa organizeze si mastere !

Alte discuții în legătură

Salutare ! eu am terminat facultatea de drept, iar in prezent ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Salutare ! Eu am terminat facultatea de Drept, iar in prezent lucrez la o firma ca inspector ssm, dupa abs0livrea cursului de 80 ore. Azi am vrobit cu seful, ... (vezi toată discuția)
Masterat ssm Tudorcirco Tudorcirco As vrea sa cer o părere despre masteratul in SSM . Daca merita făcut sau sa urmez un curs de SSM și dacă m-ar ajuta mai mult masteratul făcut la ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! eu activez ca si insp.ssm, am parcurs cursul de ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Buna seara ! Eu activez ca si Insp.SSM, am parcurs cursul de 80 de ore, dar ca si studii superioare, am absolvit cu licenta facultatea de Drept, deci prin ... (vezi toată discuția)