avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie disciplina

Poate managerul unei institutii sa fie presedintele comisiei de disciplina avand in vedere ca el emite decizia de sanctionare in urma rezultatelor cercetarii disciplinare?
O mentiune: nu este vorba de functionari publici.....
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:11, 10 Noiembrie 2009
Edbah a scris:

Sa nu confundam comisia de disciplina cu intanta de judecata, totusi.
Comisia de disciplina nu judeca doua parti. Rolul ei nu este de a fi neutra, ci doar de a asigura salariatului dreptul la aparare.
Sa nu uitam ca raspunderea disciplinara recunoaste legal, in favoarea angajatorului o putere punitiva unilaterala in raportul de munca, constituind o exceptie de la relatiile normale dintre partile unui raport contractual.
Asa ca nu se poate invoca o incompatibilitate intre functia de manager si rolul de membru al comisiei de disciplina, atata vre

Buna ziua,

As vrea sa-l contrazic pe edbah spunand ca ma aflu intr-o situatie similara, problema este mai complexa si dezbatuta pe forum, managerul societatii a fost presedintele comisiei, numai el spunea secretarei ce sa scrie in procesul verbal, eu nu am avut efectiv cum sa ma apar(mi-a fost refuzat si avocatul sa asiste la cercetare), iar la sfarsitul cercetarii domnul manager ca presedinte al comisiei propune desfacerea CIM disciplinar.Managerul societatii a fost si "procuror" si "judecator" mi-a dat sentinta pe loc.O sa vedem si punctul de vedere al Justitiei.
Presedintele comisiei de disciplina poate fi managerul societatii,asa cum a mentionat si dl Edbah,dar faptul ca cercetarea prealabila nu a respectata prevederile legale ,este altceva.
In aceasta situatie instanta este cea care analizeaza faptele si se pronunta.
Angel 2007 a scris:

Presedintele comisiei de disciplina poate fi managerul societatii,asa cum a mentionat si dl Edbah,dar faptul ca cercetarea prealabila nu a respectata prevederile legale ,este altceva.
In aceasta situatie instanta este cea care analizeaza faptele si se pronunta.

Ma refeream la rolul comisiei de a fi "neutra".

Este incontestabil faptul ca procedura disciplinara lasa angajatorului posibilitatea savarsirii unor abuzuri.
Dar dreptul la aparare al salariatului este numai partial exercitat cu ocazia cercetarii disiciplinare. El este integral valorificat prin contestatie la instanta, ocazie cu care se desfiinteaza si eventuale masuri abuzive.

Ma refeream la rolul comisiei de a fi "neutra".

Constitutiv, comisia disciplinara nu este neutra, atata vreme cat este numita de angajator si materializeaza dreptul punitiv al acestuia.
Multumesc pentru raspunsuri!=D>

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara cristina petrache cristina petrache Decizia, propunerea comisiei in urma cercetarii disciplinare este finala sau angajatorul poate trece peste decizia comisiei de cercetare disciplinara si are ... (vezi toată discuția)
Comisia de cercetare disciplinara ankalaura85 ankalaura85 Pentru alcatuirea comisiei de cercetare disciplinara intr-o societate cu doi administratori se poate alcatui din directorul general, consilierul juridic si o ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisionare andrey78 andrey78 Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic ... (vezi toată discuția)