avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lamurire art.85 din legea 76/2002 privind asigurarile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lamurire art.85 din legea 76/2002 privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Buna ziua,
Va rog o clarificare a continutului art. 85 alin.1 din legea 76/2002 prin care statul acorda unele beneficii agentului economic (scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pe timp de un an, plata unei sume de bani echivalente salariului minim pe economie (500 lei) cu conditia mentinerii contractului de munca pe o perioada de 2 ani) care angajeaza un somer, unic sustinator al unei familii monoparentale. Intrebarea mea este: acea suma de 500 lei acordata de catre stat se adauga la salariul angajatului?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
rasbagwe, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:34, 10 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Textul actual al legii asa cum a fost modificat de pct. 27 al art. Idin OUG nr.126 din 08.10.2008 spune :
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Ca sa fiu succint , este vorba de acordarea salariului minim ( 600 lei nu 500) pentru cei ce indeplinesc conditiile prezentului articol si sunt cu studii generale. Acesta este salariul ce- l subventioneaza statul, nu se adauga la alta suma decat in masura in care vreti sa- i platiti mai mult.
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
@zahariamarius: Nu stiu ce i-ati explicat userului, insa nu ati raspuns intrebarii sale. @rasbagwe: Suma pe care o primiti de la stat, lunar, in calitate de angajator, in conditiile art. 85 din Legea 76/2002, constituie o subventie pe care o acorda statul dvs., angajatorului, si nu salariatului, pentru faptul ca angajati persoane care fac parte din categorii defavorizate social. Ca urmare, acea suma in cuantum de 500 lei lunar, nu trebuie sa o adaugati la salariul angajatului. O puteti folosi in interesul firmei, cum considerati dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati 45 ani SFARTZ ANDREEA SFARTZ ANDREEA am primit o stire acum ceva timp referitoare la angajatorii care vor angaja persoane cu varsta de peste 45 ani vor fi scutiti de le anumite taxe, asa este? ... (vezi toată discuția)
Angajare someri amina10 amina10 Am inteles ca la angajarea unei persoane cu statutul de somer se acorda de catre stat 500 lei/lunar firmei angajatoare.Contractul de munca este obligatoriu sa ... (vezi toată discuția)
Facilitati financiare angajator filipaurel filipaurel Ce avantaje financiare are un angajator,din partea statului, daca angajeaza un somer fara indemnizatie in virsta de 51 ani? (vezi toată discuția)