Buna ziua.
Am un amic care a fost stabilit in Italia. Acolo, impreuna cu prietena de atunci au avut un copil, care actual este trecut pe numele lui. La scurt timp dupa nastere mama a luat copilul si s-a mutat cu alt barbat. Timp de 3 ani, mama nu a avut nici o pretentie de la presupusul tata al copilui, ulterior l-a actionat in instanta pentru pensie alimentara si a castigat in Italia. Tata-l a platit pensie in Italia dar s-a intors in Romania si nu a mai platit pensie aici. Recent mama copilului a obtinut drepturile depline pentru copil in Romania si urmeaza sa il actioneze pe tata pentru pensie si in Romania.
1) Amicul meu, intre timp, presupune ca nu ar fi tatal bun al copilul, dar nu mai poate lua masuri, deoarece a expirat termenul de 1 an, in care ar fi putut sesiza instanta pentru testare ADN.
2) Faptul ca a fost parasit a fost o lovitura puterinca penteu tatal copilului iar ulterior a suferit de multe jigniri si amenintari din partea mamei desi el poate face dovada ca a fost alturi de ea si de copil cat au stat impreuna.
3) Mama doreste doar sa ii creeze probleme doarece nici cand acesta ii platea pensie alimentara, nu i-a acordat drept de vizita. Actionarea in instanta a tatalui, de catre mama, se face doar din rea vointa.
4) Mama are deja peste 5 ani de cand traieste in concubinaj cu alt barbat. Copilul locuieste la domiciliul acestuia si nu isi cunoaste tatal.
Inteleg ca pensia alimentara se plateste copilului si nu mamei, iar la baza acestei decizii stă "Ocrotirea copilului". Inteleg si ca legea prevede ca mamaele au prioritate cand vine vorba de custodia copiilor ... sunt de acord cu acest concept. Dar in situatia descrisa mai sus, cand mama iti ia copilul si se muta la alt barbat si te urmareste in instanta cu rea vointa (stiu ca nu este bine formulat, vreau sa zic ca tatal este amenintat ca va face puscarie si nu se lasa pana nu il vede acolo), nu ai nici un mijloc legal de aparare?
Intrebarea este: ce poate face tatal penteu a se apara, mai ales daca trebuie sa plateasca pensie iar copilul nu este biologic al lui. (Tatal a fost de buna credinta cand a trecut copilul pe numele lui)
Multumesc