avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN paternitate

Un tanar doreste sa faca un test ADN pt a-l prezenta la tribunal pt a dovedi ca cel care-i era trecut in certificatul de nastere drept tata, nu ii este tata biologic. Asa zis-ul tata din certificat este de acord cu acest test. Tanarul are 25 de ani si este student la zi.
Poate cineva sa-mi spuna daca neavand venituri de vreun fel, tanarul trebuie sa achite acest test? Dar presupusul tata? Si daca da, cat i-ar costa pe fiecare in parte?
Multumesc!
Tanarul ce doreste, nimeni in certificat sau un tata real, biologic?
Costul e obligatoriu, dar poate face o cerere de asistenta juridica gratuita constant in costul testului.
Sunt si teste mai putin costisitoare, dar mai putin exacte.
doreste sa fie recunoscut de tatal biologic, tot printrun test ADN. Si-a chemat tatal biologic in instanta dar i-a fost respinsa cererea deoarece la vremea in care a fost coneput cu barbatul chemat in judecata, mama lui era casatorita cu un alt barbat, barbat care i-a fost trecut in certificatul de nastere, ca tata.
mai intai ar trebui sa faca testul cu cel care ii este trecut in certificatul de nastere pt a dovedii ca nu-i este tata biologic, urman sa depuna acest document in instanta si a cere apoi testarea ADN cu cel despre care mama lui i-a spus ca ii este de fapt, tata.
in acest caz el trebuie sa plateasca ambele teste?
Nu, face doua dosare in unul, cere atat sa se constate ca tatal din certificat nu e tatal sau biologic, dar si sa se constate ca x e adevaratul tata, sa fie trecut in certificat si, daca vrea, sa-i poarte numele.
Normal ca nu ti se poate stabili un tata legal odata ce ai deja unul... nu-l poate trece unul peste altul acolo... trebuie intai sters primul nume si apoi inscris urmatorul. Cam asa cu actiunea asta.
daca in prima instanta ti se respinge actiunea spunand ca se admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii, se mai poate deschide un alt proces cu aceleasi cerinte?
avocatul tanarului reclamant nu s-a priceput absolut deloc iar clientului nici macar nu i-a fost admis ca martor in proces, tatal trecut in certificat, adica persoana care stie cel mai bine ca mama tanarului l-a inselat cu un alt barbat, relatie din care a rezultat acest copil.
Procesul poate fi reinitiat.

Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.


Codul familiei este aplicabil :



Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.


Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.


Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Alte discuții în legătură

Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate ContSters77134 ContSters77134 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am un copil nascut in noiembrie 2008, tatal biologic fiind din afara casatoriei, la nastere copilul a primit totusi numele ... (vezi toată discuția)