Fostul sot a facut un atac vascular de curand in urma caruia a ramas paralizat pe o parte fara posibilitatea de a se deplasa si cu afazie mixta. In prezent, il "ingrijeste" fratele lui. In perioada cand era in spital, fratele lui i-a luat cardul bancar, a gasit pin-ul in casa si in prezent ii utilizeaza fondurile fara sa aiba o imputernicire in acest sens din partea fostului sot.
Unde pot sesiza acest fapt intrucat urmeaza sa primeasca o suma de bani de la asigurare drept despagubire si nu as vrea ca acesti bani sa fie cheltuiti altfel decat in interesul fostului sot in vederea recuperarii lui dpdv medical?
Deocamdata nu exista un tutore numit oficial, se pare ca fratele lui a depus actele in acest sens sau cel putin intentioneaza sa o faca pentru a-l reprezenta. Daca nu se poate face nimic pentru a-i bloca accesul la cont, fratele lui poate cheltui banii dupa bunul plac fara sa fie tras la raspundere?
Din contra, din textele postate nu rezulta nici o informatie asupra existentei unor drepturi de interventie (vezi calitatea de ex-ceva) si nici nu exista premizele necesare calificarii notiunii de suspiciune suficienta.
Explicatii scurte:
A) Intrebarea 1) ar permite utilizatorului intelegerea cadrului legal al posibilitatilor de interventie in viata altora evitand imixtiunile;
B) I 2) Existenta unui copil minor ar permite mamei sa apere interesele acestuia in actuala situatie a tatalui ;
C) I3) Daca nu a fost facut un partaj utilizatorul are interesul sa actioneze R/D:
D) I4) in sine permite utilizatorului sa-si puna intrebarea existentiala: "De ce, cum si in ce sens vreau sa intervin?". Si astfel sa poata sa raspunda in fata propriei constiinte la problema pusa in evidenta de catre Dl avocat CLAUDIU LASCOSCHI, citez:
"Sa.nu se ajunga la situatia de a nu mai folosi nimeni banii si sa nu mai poata fi ingrijit."
ETc..., etc...!!!
In toate textele scrise de catre cineva, in spiritul simplului respect al capacitatilor umane, trebuiesc cautate toate nivelele de intelegere de text (sau mai putin abscons, a se citi si printre randuri).
La intrebarea 7 raspunsuleste ion lege. la restul, nu conteaza situatia juridica atat de mult, cat cea de fapt. Ca sa o aflam trebuie sda stam de vorba cu omul. Ca sa intrebam sa aflam cateva crampeie de poveste, nu ajuta.
Asa incat, ca jurist, eu asa vad lucrurile, Din intrebarile dv. pe mine putine m-ar interesa, dar cele care ma intereseaza necesita pagini de scris si multe detalii personale. Prin urmare, nu am cum sa intreb asa ceva in acest mediu public.
Nu am pretentia de a fi constituit o lista exhaustiva, m-am oprit la 7 (pacate capitale).
Aveti dreptate, in spatiul public nu putem si nici nu avem dreptul de a solicita detalii, date personale.
Va asigur ca intentiile mele sunt bune si in interesul fostului sot,
Referitor la intrebarile dvs:
1) si 2) Singura forma legala pe care o vad este existenta copilului nostru care este minor.
3) Exista partaj.
4) In 20 ani de cand ii cunosc fratele, am avut timp sa imi fac o parere despre el si sa observ relatia dintre ei ca frati. Latura "umana" pe care o afiseaza ascunde interese clare. (un exemplu: mi-a interzis sa il vizitez, curand si copilului)
5) AVC a fost facut pe fondul unei boli cronice avuta la inima.
6) In Romania, daca ai bani, poti obtine cam tot ce vrei, inclusiv portofelul fratelui in care se afla si cardurile.
7) Simplul fapt ca este un copil la mijloc si vreau sa aiba un tata si o casa unde sa poata locui, cred ca justifica ingrijorarea mea.
Chiar si ex - sii pot empatiza. Sincer, vreau sa ii fie bine fostului sot si sa nu ramana pe drumuri.
Va inteleg, dar nu aveti temei legal. Daca boala nu i-a afectat starea de constienta, nu prea vad ce sa faceti, doar sa vorbiti cu fostul sot. Faptul ca aveti un copil impreuna nu va da acest drept, legal.