avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Termen expertiza judiciara topografica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Termen expertiza judiciara topografica

Va rog sa-mi spuneti, indicand temeiul legal, care este termenul maxim in care expertul judiciar topograf, numit de instanta de judecata, trebuie sa depuna raportul de expertiza. Cazul in speta: individualizarea drepturilor de proprietate asupra unui teren aflat in prorietatea a 2 prorietari, in cote parti egale. Avansul la onorariu a fost achitat la numirea expertului.
Cel mai recent răspuns: cornili , utilizator 15:30, 10 Iulie 2021
Buna ziua! Termenul este cel indicat de instanta in sedinta de numire a expertului. Daca nu e mentionat, pana la urmatorul termen de judecata. Dar, in practica, de cele mai multe ori, acest termen nu e respectat, ducand la amanarea cauzei, deoarece unii experti sunt supraaglomerati,iar altii sunt comozi... sau nemultumiti de onorariu fata de compexitatea expertizei. E bine sa insistati si dvs.la expert. De asemenea, daca amana pentru mai multe termene depunerea expertizei, solicitati ori sanctionarea acestuia, ori inlocuirea.
Solutia corecta nu este interventia la expert a partilor din dosarul aflat pe rol. Expertul nu are obligatia legala sa discute anterior, cu partile in dosar, numai atunci cand le convoaca prin adresa cu confirmare de primire la expertiza.
Instanta de judecata are obligatia sa mentioneze termenul in adresa de desemnare a expertului conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 17 (3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
De cele mai multe ori instantele de judecata stabilesc onorarii provizorii modice si ulterior, la depunerea raportului de expertiza, onorariul definitiv cerut de expert duce la lungi tergiversari pana se accepta. Aceasta deficienta s-ar putea elimina daca instantele de judecata ar respecta prevederile din CPC in sensul de a fi obligatoriu nu de "poate"....
-art. 331 Numirea expertului
(2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Nici amendarea expertilor de catre instantele de judecata nu este o solutie. Singura solutie viabila poate fi ca la fiecare tribunal sa existe experti/ specialisti tehnici judiciari pentru toate specializarile de expertiza, in numar suficient. Sunt cazuri cand experti/ specialisti tehnici judiciari in anumite specializari de expertiza se deplaseaza prin toata tara fiind nominalizati de multele tribunale, parchete si judecatorii, plus politie judiciara pentru efectuarea de expetize tehnice judiciare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri. Se pare ca solutia poate fi amanata pe termen nedefinit, rezolvarea ramanand la cheremul expertului. Sanctionarea, sau inlocuirea acestuia nu rezolva problema.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
andadeleanu, utilizator
Buna ziua! Expertiza va fi intocmita, fie de primul expert, fie de cel care- l inlocuieste, daca acesta amana la infinit. Eu v- am oferit rezolvari practice, fiind avocat de instanta, pentru ca legislatie exista, dar cu ceea ce te intalnesti zi de zi...Mult succes si rabdare. Poate putin mai optimist!
Nu poate fi vorba de cheremul expertului. Daca citeati cu atentie mesajul meu anterior puteati observa ca MJ are o mare problema - lipsa expertilor/ specialistilor tehnici judiciari in numar suficient si nu in ultimul rand o legislatie in domeniul expertizei, depasita.
Pot fi motive obiective si unul des intalnit este supraaglomerarea cu dosare a expertilor/ specialistilor tehnici judiciari si destul de des, stabilirea unor termene la intervale mult prea scurte de timp.
Daca expertul nu poate depune raportul de expertiza la termenul stabilit de instanta de judecata, are obligatia sa anunte instanta, motivat, cu minim 5 zile inainte de termen si sa solicite un alt termen. Instanta, in functie de motivarea expertului, este singura in masura sa stabileasca daca acorda un alt termen de judecata, amendeaza expertul si/ sau il inlocuieste cu altul.

Alte discuții în legătură

Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)