avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Termen expertiza judiciara topografica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Termen expertiza judiciara topografica

Va rog sa-mi spuneti, indicand temeiul legal, care este termenul maxim in care expertul judiciar topograf, numit de instanta de judecata, trebuie sa depuna raportul de expertiza. Cazul in speta: individualizarea drepturilor de proprietate asupra unui teren aflat in prorietatea a 2 prorietari, in cote parti egale. Avansul la onorariu a fost achitat la numirea expertului.
Cel mai recent răspuns: cornili , utilizator 15:30, 10 Iulie 2021
Ca expert judiciat topograf pot da un raspuns pertinent, zic eu .
In general completele de judecata nu respecta legislatia in vigoare, iar majoritatea domnilor si doamnelor avocate cer si obtin cu usurinta amendarea expertilor judiciari .
Imi asum afirmatiie de mai sus.
-art. 331 din Noul cod de procedura civila la punctul
(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare.
În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.
Pentru a se judeca cu celeritate cauzele care impun expertize, este imperios necesar a se aplica adliteram acest punct 2 din articolul sus mentionat.
Daca acest articol se respecta, se evita teremene nejustificate , deplasari costisitoare, aglomerari in salile de judecata si cheltuieli inutile.
Amendarea expertilor de catre instantele de judecata nu este o solutie.
Pana la santiunea cu amenda exista si posibilitatea de citare a expertului in sedinta publica pentru a justifica intarzierea depunerii lucrarii, si atunci completele de judecata vor intelege ca punctul 2 din art. 331 este bine de respectat.

@APET_R
Ma bucur ca imi dati drepetate, repetand aproape identic mesajul meu din 27 sept. 2018.
Va pot intelege in conditiile in care nu aveti timp sa cititi tot ceea ce se comenteaza.
dar când expertul amână depunerea expertizei la dosar 5 ani?
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2019
cornili, utilizator
Trebuia sa deschideti o discutie noua pentru a nu obliga pe cei care doresc sa comenteze sa reciteasca ce s-a scris anterior.
Daca cei 5 ani de "amanare" este de actualitate, instanta de judecata nu a dorit sa afle motivul pentru care nu s-a depus expertiza.
In mod normal, la fiecare termen de judecata, expertul, daca nu poate depune raportul, depune la dosarul cauzei o notificare in care justitifca nedepunerea raportului. Instanta de judecata arela dispozitie si solutia inlocuirii expertului.
Poate respectivul expert s-a radiat din lista arobata de catre MJ, poate a decedat, poate este bolnav, etc.
răbdarea durează de 8 opt ani, 5 experți.... ??????!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)