avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa sotul decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa sotul decedat


M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei.
Mentionez ca sotul are o fiica dintr-o casatorie anterioara.
Fiica este acum casatorita si are si ea o fetita.
De asemenea sotul mai are o sora dar nu stiu care este regimul bunurilor, in special al casei(adica daca locuinta este mostenita de la parintii sotului decedat sau este construita de el).
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:35, 15 Noiembrie 2009
Da, mosteneste cota legala, un sfert din bunurile proprii sotului decedat.
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;

Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat de Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
buna seara!
da mosteniti, bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt ca regula bunuri comune.
practic ce intra in masa sucecsorala a sotului este o cota parte inviza de 1/2 din aceste bunuri, restul cota parte de 1/2 va apartine dvs ca bun propriu.
in concurs cu descendentii, sotul supravietuitor nu mai are un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
Multumesc mult,
deci sa inteleg
1)(asa zice Avlil ) ca sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din bunurile proprii ale sotului decedat
2)(asa zice Ioana) ca mosteneste 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei plus o cota (cat? ) din cealalta jumatate?
3)alta intrebare: in momentul decesului sotiei supravietuitoare, rudele sotului decedat anterior pot mosteni ceva din bunurile cu care a intrat sotia in casnicie?
Ioana nu a contrazis cele spuse de AVLIL.
Vad insa ca va sunt necesare niste explicatii.

Avem 2 mostenitori ai mortului: sotia supravietuitoare si fiica lui (restul rubedeniilor mortului nu mai au ce sa caute la acesta mostenire, atata timp cat fiica lui accepta mostenirea).

Cota succesorala a sotiei supravietuitoare este de 1/4 si a fiicei de 3/4.

Da, dar 1/4 din ce? Din masa succesorala a mortului.
Din ce se compune ea?

Pai, se poate compune:
- din intregul bun X (1/1) ce a apartinut numai mortului (cum e un bun dobandit de el inainte de casatorie). Si atunci 1/4 din 1/1 = 1/4. Deci sotia va avea in final un sfert din bunul acesta, iar copilul 3/4.
- din jumatate (teoretic) din bunul Y dobandit prin cumparare impreuna cu sotia (pentru ca jumatatea cealalta ii apartine deja sotiei prin cumparare, nu o capata de la mort). Si atunci aici avem 1/4 din 1/2 = 1/8. Dar 1/8 + 1/2 (cat avea deja sotia) = 5/8 din tot bunul. Iar 3/4 din 1/2 = 3/8 mosteneste fiica.

Mostenitorii legali ai unui mort sunt sotul supravietuitor si rudele sale in linie dreapata sau colaterala (pana la gradul IV). Rudele sotului decedat anterior nu au cum sa o mostenesaca pe sotia acestuia ... pentru ca nu sunt rude cu ea.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situație complicată într-o succesiune. Îmi puteți explica drepturile fiecărei părți? tomyblue tomyblue Buna seara, as dori sa aflu care este cota de mostenire a acestor 2 parti (cred ca in cazul sotiei ea are dreptul la cota parte a ceea ce s-a facut din ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire terenuri fergus1 fergus1 1. Din ce clasa de mostenire si ce grad de rudenie este sotul/sotia persoanei decedate? 2. Dupa decesul tatalui, prin certificatul de mostenire, fiica (fara ... (vezi toată discuția)