avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati asociatie de proprietari

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Anul trecut in luna martie am achitat restanta existenta la asociatie, ramanad de plata doar penalitatile. Acum asociatia de proprietari a deschis proces in instanta pentru recuperare debite..mai precis ..litigii cu profesionistii( care nu stiu ce inseamna), respectiv pretentii. Ce se poate intampla sau ce este de facut in acest caz.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:49, 1 Octombrie 2018
Sunteti inregistrat la asociatie de proprietari sub forma de SRL sau alta forma de organizare?
Profesionisti sunt considerati persoanele juridice, firmele SA, SRL, PFA, etc.
Ce sa se intample, daca aveti restante trebuie sa le achitati, noua lege 196/2018 permite deschiderea unui proces pentru recuperare debite pentru restante mai vechi de 90 zile de la afisarea listei.

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
Așteptați sa vi se comunice acțiunea asociației si înscrierile care o însoțesc si, in functie de pretentii, formulati apararile dvs.
Atat timp cat dv ati achitat strict suma de baza ,in evidenta asociatiei ati ramas inregistrat cu sume cu titlu de restanta reprezntate de penalitatile neachitate
Achitati pana la primul termen de judecata si penalitatile si instanta va dispune incetarea judecarii cererii asociatiei de proprietari
Sunt persoana fizica, si nu am nimic inregistrat ca si firma.Cheltuielile sunt achitate, ce se poate intampla daca nu achit penalitatile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai vedeti?
Dvs. nu v-ati achitat la timp obligatiile fata de asociatie, pentru care as. prop. v-a calculat penalizari.
Ati achitat cheltuiala de baza, dar penalizarile nu.
Asociatia a gresit ca nu v-a pretins sa achitati si din penalizari, asa cum "zice" Legea...
Acum ce se poate intampla? S-a intamplat ca asociatia a apelat la justitie... Functie de rezultat, probabil ca o sa fiti nevoiti sa va achitati debitele - ce sa se intample?
Asa se intampla cand cineva nu-si achita debitele, la timp si de buna-voie. Priceput?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua mă poate obliga asociația de proprietari sa dau bani ... Mantescu Mantescu Buna ziua mă poate obliga asociația de proprietari sa dau bani in sumă de 200 sau 300 lei pt a da in judecata anumiți proprietari care nu sânt cu ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari lgc61 lgc61 Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza penalizarile la intretinere. Am un apartament in care locuiesc copiii mei si s-a adunat o restanta la un moment ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie ... Razvan1307 Razvan1307 Buna ziua!Pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie la intretinere, iar pe data de 31.03.2023 am achitat toata suma.Pe data de 21.04.2023 am primit ... (vezi toată discuția)